Zatvori
Poslovni Puls
30/12/2013

Rusija u Srbiju planira uložiti oko 5 milijardi eura

Rusija će u sljedeće dvije do tri godine uložiti u Srbiju oko pet milijardi eura, izjavio je ruski veleposlanik u Beogradu Aleksandar Čepurin i poručio da oko različitih stavova vezanih za Južni tok "nema mjesta histeriji"...

Glavna je stvar da su se u protekloj godini Srbija i Rusija opredijelile za realizaciju investicijskih i infrastrukturnih projekata takve veličine, koji nisu viđeni ranije, u iznosu oko četiri milijarde eura, precizirao je Čepurin u intervjuu za novi broj Geopolitike.

To su Južni tok od 1,9 milijardi eura, to su ulaganja Gazproma i NIS-a od 1,5 milijardi, kao i rekonstrukcija željezničkih pruga Srbije s ulaganjima od 600 milijuna evra, objasnio je Čepurin.

Tu su i projekti elektroenergetske kompanije 'Silovije mašini' i niza visokotehnoloških kompanija, dodao je Čepurin, ističući da i Lukoil razmatra mogućnost ulaganja do 500 milijuna eura, što sve ukupno iznosi oko pet milijardi eura.

Plinovod Južni tok, kao najveći projekt u Europi prošlog desetljeća, sasvim je prirodno da izaziva veliki interes, jer postoje konkurentske države i kompanije koje znaju što ovaj projekt znači, i vjerovatno i one žele nešto slično, ocjenio je Čepurin.

Upitan o različitim tumačenjima i stavovima o izgradnji Južnog toka, Čepurin je odgovorio da "nema mjesta histeriji i da ne postoji baš nikakav razlog da se bilo tko i bilo čega boji, jer to je jedan veliki projekt od koga svi mogu imati koristi, a nitko štete".

Na pitanje o namjeri Srbije da nabavi rusko naoružanje i vojne zrakoplove, Čepurin je odgovorio da se nastavljaju razgovori o sustavima protuzračne odbrane.

Treba odrediti što je zemlji konkretno potrebno, može li za to da obuči ljude i zatvori financijsku konstrukciju, jer su oružja kakva su MiG-29 i sustavi S 300 i S 400 vrlo skupi, napomenuo je Čepurin.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram