Zatvori
Poslovni Puls
20/12/2013

Povijesni dogovor: Porezni obveznici više neće spašavati posrnule banke!

Ministri financija Europske unije postigli su nakon višesatnog sastanka, dogovor o drugom stupu bankovne unije koja osigurava da se banke ne spašavaju sredstvima poreznih obveznika, što je eurozonu 2008. gurnulo u duboku krizu...

Europski čelnici postizanjem dogovora oduševljeni. Danas je izniman dan za bankovnu uniju. Dan za pamćenje za europski financijski sektor. Porezni obveznici više neće plaćati račune za pogreške banaka, ovim završava razdoblja masovnog spašavanja banaka, rekao je na konferenciji za novinare povjerenik za unutarnje tržiše i financijske usluge Michel Barnier.

Novi europski financijski poredak počiva na tri stupa: nadzor banaka, mehanizam za sanaciju problematičnih banaka, te fond kojim bi se osiguravali depoziti. Treba još usuglasiti detalje. Prema planu, detalji bi trebali biti usuglašeni u sljedeća dva mjeseca, nakon čega bi zakon mogao biti donesen i time postao jedan od najbrže izglasanih u europskoj povijesti.

Posebno strog bit će nadzor u zemljama eurozone. Fond za sanaciju punit će same banke, a u njemu bi se za deset godina trebalo skupiti 55 milijardi eura. Riječ je o velikom koraku naprijed, smatraju analitičari, koji će banke i ostale financijske institucije natjerati da budu odgovornije.

"Mi još nismo odlučili hoćemo li postati dio bankovne unije prije uvođenja eura. Hrvatska, što se tiče bankovnih kriterija, ima vrlo strog poredak, velika je izloženost euru, 85% vlasnika su banke iz Europe, tako da na neki način već jesmo unutra, ali formalno nismo", izjavio je danas u Bruxellesu premijer Zoran Milanović, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram