Zatvori
Poslovni Puls
13/12/2013

Nenad Bakić: Oporavak stiže, ali visoka nezaposlenost ostaje

Na okruglom stolu "Privatni sektor - saveznik ili prooblem" u okviru Svehrvatskog goospodarskog foruma jedan od gostiju bio je i poduzetnik Nenad Bakić...

"Nijedna vlada mi nije pomogla, nijedna kuna kredita niti državne pomoći. Dapače, država nas je željela zatvoriti", otkriva Bakić vlastito poduzetničko iskustvo.

Bakić kaže kako nema pretjeranih dodirnih točaka između politike i privatnog sektora. Ključno je da država prestane smetati poduzetnicima.

"Političare najviše zanima niska zaposlenost. To je i jedina točka gdje se nalazi suradnja s privatnim sektorom", misli Bakić.

Bakić napominje i da će se dogoditi svojevrsni paradoks koji je nazvao "novom realnošću". Oporavak će se dogoditi gotovo po inerciji.

"Dogodit će nam se rast, ali bez rasta zaposlenosti. Radna mjesta nestaju u građevini i trgovini, ali tamo ih je i bilo previše. No, dogodio se i veliki pad radnih mjesta u industriji, prvenstveno prerađivačkoj. Ta će se radna mjesta sporo ili nikako nadoknaditi", upozorava Bakić.

Nikad više neće biti toliko nabrijane stanogradnje niti toliko nabirijane maloprodaje, to građani moraju shvatiti, dodaje Bakić.

"Mnoge makroekonomske varijable govore da bi se oporavak mogao dogoditi brže nego se to općenito misli. Neke su varijable dotakle dno. Taj rast će biti bez zapošljavanja. Zaduženi smo ne toliko obzirom na imovinu koju imamo nego s obzirom na mogućnost zarađivanja. Taj dug se može smanjiti jedino restrukturiranjem, štednjom, ili inflatiranjem (kako radi SAD), ali mi to ne možemo. Četvrta mogućnost je rast", poručuje Bakić.

Imamo ogromnu likvidnost i ogromne devizne rezerve. No, banke i tvrtke se razdužuju. Banke šalju višak likvidnosti u inozemstvo, ali ne zato što su zle nego zato što nemaju gdje ulagati, smatra Bakić.

Svijet stoji daleko bolje nego ikada, nema više krizi, samo se još u Hrvatskoj trabunja o krizi, zaključuje Bakić.

Izvor: SEEbiz

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram