Zatvori
Poslovni Puls
11/12/2013

Zemlje EU-a još uvijek nisu postigle dogovor o sljedećoj fazi bankovne unije

Ministri financija zemalja članica EU-a uspjeli su nakon cjelodnevnog sastanka u Bruxellesu približiti stajališta o jedinstvenom okviru za sanaciju ili likvidaciju banaka kako bi porezni obveznici snosili što manji teret, ali konačni dogovor nisu postigli te će se ponovno sastati sljedećeg tjedna, dan uoči summita čelnika EU-a...

"Napravljen je osjetan napredak", objavio je nakon 14-satnog sastanka u noći na srijedu povjerenik za unutarnje tržište Michel Barnier. Dogovoreno je da se ministri ponovno sastanu 18. prosinca. Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble ustvrdio je da je "prijeđen dug put, ali da ništa nije odlučeno dok se ne dogovore sve pojedinosti".

Jedinstveni okvir za sanaciju ili likvidaciju banaka drugi je stup bankovne unije, koji je najambiciozniji projekt EU-a od izbijanja dužničke krize koji bi trebao osigurati financijsku stabilnost i troškove propasti banaka svesti na najmanju moguću mjeru.
Njome se želi prekinuti začarani krug između banaka i nacionalnih vlada koje su njihove gubitke sanirale javnim novcem.

Jedinstveni nadzor banaka pod okriljem Europske središnje banke (ECB) postat će operativan u studenome 2014. godine, a od 1. siječnja 2015. zaživjeti bi trebao i jedinstveni sustav za sanaciju i likvidaciju propalih banaka, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram