Zatvori
Poslovni Puls
04/12/2013

Tvrtka koja preuzima Pleso ima kapital od samo 100 eura!?

Još danas Zračna luka Zagreb - u hrvatskim je rukama. Od ponoći, njome upravlja francuski konzorcij ZAIC ili Međunarodna zračna luka Zagreb. ..

Sindikati, koji već godinu dana upozoravaju na mnoge nepravilnosti u postupku primopredaje koncesionaru i zbog toga su štrajkali, ovih dana očekuju odluku Vrhovnog suda hoće li potvrditi presudu županijskoga suda o zabrani štrajka. Koncesionar nije predočio nikakva financijska jamstva da je sposoban upravljati Zračnom lukom, a na računu konzorcija ZAIC ima samo 100 eura, prenosi HRT.

Preuzimanje zračne luke već je nekoliko puta odgađano, baš kao i najavljeni početak radova, pa se radnici i sindikati boje da koncesionar jednostavno nema novca za taj projekt.

Novi koncesionar jučer je trebao preuzeti Zračnu luku Zagreb. To je po tko zna koji put odgođeno - ovaj put navodno zbog štrajka radnika. Primopredaja je najavljena za sutra. Tada 1024 radnika zračne luke, s postojećim kolektivnim ugovorima, prelaze u novu tvrtku - Međunarodnu zračnu luku Zagreb. Dan poslije preraspoređuje ih se u pet novih tvrtki.

"Mi smo imali određene razgovore s koncesionarima, međutim, nitko nema i dalje nikakvu ideju na koji način se mogu uvjeriti radnici da sve to što se priča, silni kapital, koji će kakti doći, da je to doista točno", izjavio je Ante Dujić, predsjednik Sindikata Zračne luke Zagreb.

"Radnici imaju zagarantirana sva prava koja su iznad prava, što ja podržavam, u Republici Hrvatskoj. Ta prava su garantirana pet godina", odgovorio je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

Kao koncesionari javili su se, među ostalima, Bouqgues, Airport de Paris i još pet velikih tvrtki. Koncesionar tvrdi da je spreman za preuzimanje te da je prikupio 100 milijuna eura i bankovna jamstva. Istodobno, u izvješću jedne britanske tvrtke stoji da je kapital francuskog koncesionara, odsnosno ZAIC-a, 100 eura. Još jedan povod za sumnju radnika.

Ne zapinje s Francuzima samo kad je riječ o primopredaji zračne luke, nego i o početku izgradnje nove zgrade. To je pompozno najavljivana kapitalna investicija od 236 milijuna eura. Gradnja novih terminala trebala je početi u jesen 2012., zatim je prolongirana za proljeće ove godine. Zatim za ljeto. Ni to nije bilo dovoljno pa je radnja nove zgrade odgođena za rujan. Od rujna do danas novi je koncesionar ipak zatvorio financijsku konstrukciju i spremni su za radove, ali ih ovaj put ometa hladnoća. Sad su početak radova odgodili za proljeće, piše HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram