Zatvori
Poslovni Puls
04/12/2013

Kuvajt kupio 25 Airbuseva za oko 3 milijarde dolara

Kuwait Airways potpisao je memorandum o razumijevanju s Airbusom o kupnji 25 zrakoplova, uz opciju nabave daljnjih 10 i najma još 12 zrakoplova, izjavio je u utorak predsjednik uprave kuvajtskog prijevoznika...

"Potpisali smo memorandum o razumijevanju s Airbusom o kupnji 25 zrakoplova koji bi trebali zamijeniti postojeću ostarjelu flotu", rekao je Džasar al-Džasar na konferenciji za novinare. Nije želio otkriti vrijednost sporazuma, pozivajući se na klauzulu o tajnosti podataka, ali su je kuvajtski mediji u svibnju procijenili na oko tri milijarde dolara.

Kompanija u državnom vlasništvu trenutno je u postupku privatizacije a u svibnju je službeno prihvatila Airbusovu ponudu. Odlučili su nabaviti nove zrakoplove kako bi prije privatizacije 40-postotnog udjela pokušali ostvariti pozitivne poslovne rezultate.

U ukupno 21 godini koliko posluje kompanija je samo jednu godinu zaključila u plusu. Ukupno su nanizali više od 2,7 milijardi dolara gubitaka, koje je pokrila kuvajtska vlada.

Financijski savjetnik u poslu nabave zrakoplova, bivši kuvajtski ministar trgovine Amani Buresli, rekao je da sporazum uključuje kupnju 15 modela zrakoplova A320neo i 10 A350-900, uz opciju kupnje dodatnih 10 ili više, po pet od svakog modela.

Isporuke počinju 2019. a zadnji će zrakoplovi biti isporučeni u 2020.

U međuvremenu će Kuwait Airways od Airbusa unajmiti 12 zrakoplova, sedam A320 i pet A330-200.

Konačni ugovor o nabavi zrakoplova, prvi te zrakoplovne kompanije nakon više od 20 godina, bit će potpisani za mjesec dana, objavili su iz zrakoplovne kompanije, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram