Zatvori
Poslovni Puls
22/11/2013

Talijani kao mi: Privatizacijom državnih poduzeća planiraju prikupiti 12 milijardi eura

Italija će prodati udjele u javnim poduzećima, među kojima je naftna i plinska kompanija Eni, kako bi prikupila do 12 milijardi eura iduće godine i smanjila javni dug, izjavio je u četvrtak talijanski premijer Enrico Letta...

Među tvrtkama u kojima će Italija prodati svoje udjele su također STMicroelectronics, Fincantieri i Enav. Letta je rekao da će prodati 3 posto udjela u Eniju, ali da će zadržati sveukupni udio u toj energetskoj kompaniji iznad 30 posto.

On je rekao novinarima nakon sjednice vlade da će pola iznosa prikupljenog od prodaje biti iskorišteno za smanjenje talijanskog duga 2014. godine i dodao je kako se nada da će to pomoći Italiji da dobije više slobode od Europske komisije glede ulaganja.

"Ovo je prvi korak i to ne samo za držanje deficita 2014. pod kontrolom nego i za smanjenje ukupnog javnog duga prvi put u pet godina", istaknuo je premijer.

Talijanski javni dug koji iznosi oko 133 posto BDP-a drugi je najveći u eurozoni nakon Grčke, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram