Zatvori
Poslovni Puls
22/11/2013

Država pred bankrotom: Brodogradilišta ostaju bez milijuna za restrukturiranje?

Zbog stanja u državnim financijama, Brodosplitu, Brodotrogiru i '3. maju' u ovoj godini neće biti isplaćena sva sredstva iz državnog proračuna namijenjena njihovu restrukturiranju...

Prema pisanju Novog lista radi se o 173 milijuna kuna koji bi se vlasnicima ovih brodogradilišta u najboljem slučaju trebali nadoknaditi u idućoj godini, uz uvjet ostvarivanja planiranog gospodarskog rasta i donekle uravnoteženih prihoda i rashoda u državnoj blagajni.

Da zasad ne računaju na dvije zadnje rate bespovratnih državnih potpora predviđenih za ovu godinu, nove je vlasnike brodogradilišta ovih dana obavijestio resorni ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak koji ih je okupio na sastanku na kojem su bili i predstavnici Ministarstva financija te Hrvatske brodogradnje-Jadranbroda, državne tvrtke zadužene za kontrolu provedbe planova restrukturiranja.

Brodosplit tako od predviđenih 480 milijuna kuna za ovu godinu neće primiti 80 milijuna, Brodotrogir 37 milijuna, dok će '3. maju' umjesto 139,9 milijuna do konca ove godine biti isplaćeno 83,9 milijuna kuna.

Dinamika isplate državnih potpora, baš kao i vlastiti doprinosi samih brodogradilišta i njihovih vlasnika u troškovima restrukturiranja vrlo precizno i jasno determinirani su u kupoprodajnim ugovorima koje je ministar Vrdoljak potpisao s DIV grupom Tomislava Debeljaka, Kermas energijom Danka Končara i pulskim Uljanikom. Bilo kakvo kršenje s bilo čije strane predstavlja osnovu za raskid ugovora, no to se u ovom slučaju neće dogoditi jer je na svakoj strani previše toga na kocki.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram