Zatvori
Poslovni Puls
20/11/2013

Air Serbia potrošiti će milijardu dolara na kupovinu novih zrakoplova

Srbijanska aviokompanija Air Serbia koja se od kolovoza nalazi u partnerskom odnosu s Etihadom iz Abu Dhabija, dobit će deset novih aviona tipa Airbus A320neo...

Kako javlja RTS, cijena ovih modrenih zrakoplova premašuje milijardu dolara, ali će ona ipak biti niža jer su avioni za kompaniju Air Serbia naručeni u sklopu veće narudžbee partnerske kompanije Etihad iz Abu Dabija.

Deset aviona tipa A320neo postepeno će mijenjati letelice koje su sada u sastavu flote Air Serbia, pa će tako Boing 737 do 2020. godine definitivno otići u zaslužbenu mirovinu.

Generalni direktor kompanije Dane Kondić kaže kako će Air Serbia obnavljanjem flote postati prva u regiji koja ima ove najmodernije zrakoplove.

“Naš cilj je da postanemo vodeća aviokompanija u regionu. Da bi to uradili, investiramo u kompaniju i ljude i idemo veoma brzo. Fokusirani smo na ono što trebamo uraditi, a manje na ono što rade druge kompanije“, rekao je Kondić.

A320neo je nasljednik modela A320ceo i predstavlja najnoviji korak unaprijeđenja Airbusovog A320E, a odlikuje ga novi, tiši i efikasniji motor koji troši manje goriva, jeftiniji je za održavanje i manje zagađuje okolinu.

U tipičnoj konfiguraciji, Airbus A320neo ima 150 sjedišta i domet od 6.850 kilometara. Sve to uz potrošnju goriva koja je smanjena za 15 posto, što donosi umanjene operativne troškove, s motorima koji proizvode manje buke i imaju smanjenu emisiju štetnih gasova. Osnovna cijena ovog zrakoplova je 100 milijuna dolara.

Posljednji put novi zrakoplovi, za sada bivši JAT, stigli su još 1988. godine.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram