Zatvori
Poslovni Puls
13/11/2013

Talijanska Alitalia traži partnera u Aziji

Italija se nada da će naći partnera u jugoistočnoj Aziji za zrakoplovnog prijevoznika Alitaliju ukoliko najveći dioničar Air France-KLM odluči da neće sudjelovati u dokapitalizaciji, izjavio je danas talijanski ministar prometa Maurizio Lupi...

Posrnuli talijanski zrakoplovni prijevoznik treba značajnu novčanu injekciju kako bi nastavio poslovati, a Air France-KLM, najveći investitor s udjelom od 25 posto, dosada nije želio potvrditi sudjelovati u planiranoj dokapitalizaciji od 300 milijuna eura.

Air France-KLM i ostali ulagači imaju rok do petka da odluče hoće li sudjelovati u dokapitalizaciji.

"Nadam se da će Air France službeno potvrditi sudjelovanje... ako to ne učine, njihov će udio pasti na oko sedam posto. Nakon toga možemo tražiti partnera u jugoistočnoj Aziji", kazao je novinarima ministar Lupi.

Upitan je li bilo govora o prijevozniku Etihad Airways iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), koji se u talijanskim medijima spominje kao mogući partner, Lupi je odgovorio: "Mislim da nije, čitao sam o ruskom Aeroflotu i kineskom Air China".

Iako je Alitalia privatizirana 2008., talijanska vlada angažirala se na njezinom spašavanju jer je smatra strateškom imovinom.

Prošlog mjeseca Rim je podupro plan koji bi trebao zajamčiti kratkoročni opstanak Alitalije a uključuje novčanu injekciju države u iznosu od 75 milijuna eura preko državne pošte Poste Italiane.

U zamjenu je vlada zatražila radikalan novi poslovni plan, o čemu će uprava prijevoznika raspravljati na sutrašnjem sastanku.

Air France je također postavio oštre uvjete za sudjelovanje u dokapitalizaciji. Krajem listopada otpisali su kompletan udio u Alitaliji, što im omogućuje nova ulaganja odnosno povlačenje bez utjecaja na financijsku poziciju u budućnosti, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram