Zatvori
Poslovni Puls
08/11/2013

S&P još jednom srušio francuski kreditni rejting

Agencija Standard Poor's (S&P) snizila je kreditni rejting Francuske s 'AA+' na 'AA', ustvrdivši da visoka nezaposlenost otežava vladi provedbu reformi koje bi potaknule gospodarski rast...

Time je ocjena Francuske dodatno snižena s najviših 'AAA' koji je zemlja izgubila prije gotovo dvije godine, podsjeća BBC. U obrazloženju najnovije odluke agencija navodi da visoka stopa nezaposlenosti otežava vladi provedbu važnih reformi koje bi potaknule rast.

"Vjerujemo da reforme francuske vlade u sustavu oporezivanja te na tržištu proizvoda, usluga i rada neće bitno poboljšati francuske srednjoročne izglede za rast i da trenutačna velika nezaposlenost smanjuje potporu daljnjim značajnim mjerama fiskalne i strukturne politike", priopćio je S&P.

U agenciji očekuju da će francuski državni dug 2015. dosegnuti 86 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) a nezaposlenost ostati iznad razine od 10 posto do 2016.

Francuski ministar financija Pierre Moscovici tvrdi da S&P iznosi "kritičke i netočne prosudbe". Proteklih 18 mjeseci vlada je provela značajne reforme usmjerene na poboljšanje francuske gospodarske situacije i na sanaciju javnih financija i konkurentnosti, kazao je. Francuska vlada ističe i da su njezine obveznice među najsigurnijim u eurozoni. S&P je zadržao važeću stabilnu prognozu za Francusku, što znači da su izgledi da u iduće dvije godine izmijeni francuski rejting manje od jedan prema tri, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram