Zatvori
Poslovni Puls
31/10/2013

Velika Britanija prva u svijetu izdala posebne islamske obveznice

Kako bi privukli bogate muslimanske ulagače, Velika Britanija, kao prva neislamska zemlja, izdat će obveznice prema islamskim pravilima, najavio je britanski premijer David Cameron na ovotjednom Islamskom ekonomskom forumu održanom u Londonu ovaj tjedan...

Vrijednost ulaganja po islamskim pravilima porasla su za 150 posto u posljednjih sedam godina i to je prilika koja se ne smije propustiti, izjavio je Cameron a prenosi RT.

Ministarstvo financija objavilo je da izdati obveznice prema islamskim pravilima (sukuk obveznice) u vrijednosti od od 200 milijuna funti, već iduće godine. Prve sukuk obveznice izdala je Malezija 2000. godine.

Obveznice će biti izdane prema šerijatskom zakonu koji zabranjuje kamate na posuđena sredstva.

Najavljeno je i pokretanje indeksa islamskih obveznica na Londonskoj burzi, kako bi se investitorima olakšalo prepoznavanje investicija koje su u skladu sa šerijatom. Na primjer, islamski ulagači ne smiju ulagati u investicije povezane s alkoholom ili kockanjem.

Pošto Islam zabranjuje naplaćivanje kamate, sukuk obveznice su strukturirane na način da je vlasnik obveznica ujedno i suvlasnik duga, projekta, poslovanja ili ulaganja. Na taj način se ne naplaćuje kamata, kao kod klasičnih obveznica, već zarada dolazi od uspjeha projekta.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram