Zatvori
Poslovni Puls
28/10/2013

Predsjednik Josipović poziva kineske ulagače u Hrvatsku

Hrvatska, najmlađa članica Europske unije, želi produbiti suradnju s Kinom i postati druga vrata za ulaz kineskih ulagača u Europu, rekao je predsjednik Ivo Josipović u ekskluzivnom intervjuu za Global Times, kineski dnevnik na engleskom jeziku...

Unatoč geografskoj udaljenosti i razlikama u stanovništvu bilateralni odnosi između Hrvatske i Kine "doista su odlični", rekao je predsjednik iako je priznao da gospodarski odnosi "nisu tako dobri kako bi mogli biti".

Hrvatska se treba promijeniti kako bi svoje gospodarstvo prilagodila Europskoj uniji i moguće je da se više usredotočila na Europu, no temelji za bolju gospodarsku suradnju s Kinom postoje, drži Josipović.

Priznao je da Hrvatska nije bila osobito uspješna u privlačenju stranih ulagača te izjavio da će prioritet hrvatske vlade biti olakšavanje postupka dobivanja vize za kineske državljane koji dolaze u Hrvatsku.

Najveća hrvatska luka Rijeka "vrlo je dobra mogućnost" za kineske tvrtke jer skraćuje put kineske robe između Šangaja i središnje Europe koji je dosad jednostavnije išao preko Amsterdama ili španjolskih luka, iako su te luke udaljenije, kazao je Josipović.

COSCO, kineska grupa brodara, počeo je pregovore s Hrvatskom o ulaganju u razvoj luke, piše nadalje Global Times.

Josipović je kazao da su poboljšanje odnosa sa susjednim zemljama i članstvo u EU bili dva važna cilja njegova predsjedničkog mandata početog 2010.

Već sam proces aplikacije za članstvo i pregovori s EU, koji je po Josipoviću "važan klub uspješnih zemalja", potaknuli su Hrvatsku da postane bolje društvo i prije nego što je 1. srpnja postala punopravna članica.

Josipović je na temu trgovinske razmjene između Kine i EU uvjeren kako će unatoč pritužbama obiju strana "dobri odnosi i međusobno razumijevanje uroditi kompromisom".

"Držim da je vrlo važno uspostaviti univerzalne i poštene propise za trgovinu između Kine i Europske unije", citira Global Times hrvatskog predsjednika, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram