Zatvori
Poslovni Puls
19/10/2013

Je li ovo početak kraja Nadana Vidoševića na čelu HGK?

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, komentirajući izjavu predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadana Vidoševića da nije znao što mu radi prva suradnica koja je osumnjičena za financijske malverzacije, istaknuo je da to sugerira kako u tomu ima nečega...

Maras kaže kako je mislio da će Vidošević reći da to nije istina. "Čim on govori da nije znao, tu nečega ima i to je za mene prestrašno. To je poduzetnički novac, ukraden ljudima u vrijeme krize, kada se gube radna mjesta", rekao je Maras. "To je sramota za HGK, za tradiciju HGK i ruši integritet drugih takvih institucija", istaknuo je. Riječ je o 32 milijuna kuna poduzetničkog novca koji je u posljednjih nekoliko godina ondje potrošen na način koji nije u skladu sa zakonom.

Maras kaže da njegovo ministarstvo ima proračun od 720 milijuna kuna, što je dva i pol puta više nego proračun HGK, te da na stavkama promidžbe, potpore sajmova, imaju godišnje oko 2 milijuna kuna. "Kolika je šansa da meni kao čelniku promakne da je iscurilo milijun, dva kuna, a da nisam uvidio. Gledam izvještaje i kad pogledam i vidim da se u marketinškim aktivnostima nije desilo 2 nego 10 milijuna kuna, onda bih pitao o čemu se tu radi jer ja sam taj koji potpisuje završni izvještaj", rekao je Maras, dodajući kako se tako velike stavke moraju kontrolirati.

"U slučaju da se meni tako nešto dogodi, a ne može se dogoditi, ozbiljno bih razmislio o svojoj odgovornosti", rekao je Maras.

Gostujući u HTV-ovom Dnevniku 3, jedan od najuspješnijih i najbogatijih hrvatskih biznismena, vlasnik Orbica i još 13 tvrtki u osam država, Branko Roglić, govorio je o aferi koja potresa Hrvatsku gospodarsku komoru.

Roglić je rekao kako je u više navrata kritizirao Komoru. "Ona je prevelika i preskupa. Nismo protiv nje, već smo za to da se restrukturira prema veličini hrvatskog gospodarstva." Prema njegovom mišljenju, 650 ljudi za jednu malu zemlju u Komori je previše. Smatra da bi ta organizacija trebala svoje usluge staviti na tržište i na taj način ih ponuditi gospodarstvu, a da se gospodarstvenici prema svojim potrebama i željama učlane ili ne u nju.

Priznao je da je iznenađen najnovijim događajima u Komori. Ustvrdio je da u ovom slučaju nitko ne može izbjeći odgovornost, pa ni Vidošević. "Bez obzira koliko je ili nije uključen, odgovoran je", rekao je Roglić. Dodao je kako se ne može ni jednom odgovornom čovjeku dogoditi da mu nestane toliki novac, a da on ne primijeti.

Na kraju razgovora, Roglić je rekao kao bi predsjednik Komore trebao dati ostavku i na taj način "osloboditi prostor" za dubinsku analizu poslovanja organizacije.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram