Zatvori
Poslovni Puls
11/10/2013

Hrvatska ima drugu najvišu stopu PDV-a u Europskoj uniji!

U novomaktualnom osvrtu Instituta za javne financije, mr.sc. Marina Kesner Škreb komentira prijedlog za povećanje međustope PDV-a kojeg je, kao jednu od 37 reformskih mjera za smanjivanje proračunskog deficita, Vlada predstavila 26. rujna 2013...

Jedna od mjera za smanjivanje proračunskog deficita koja bi trebala stupiti na snagu 1. siječnja 2014., a koja je izazvala veliku pozornost javnosti jest povećanje međustope PDV-a s 10 na 13 posto.

"Tri postotna boda naizgled ne predstavljaju veliku promjenu, no implikacije su mnogo veće: stope PDV-a će biti među najvišim u EU, a nova porezna promjena donosi dodatni nemir u gospodarstvo i šalje poruku o nestabilnom poreznom okruženju", navodi Kesner-Škreb. Opća stopa i predložena međustopa PDV-a u Hrvatskoj više su od prosjeka Europske unije u kojoj je prosječna stopa PDV-a 21,5 posto, dok je u Hrvatskoj ona 25 posto. Kesner Škreb navodi kako je veliki broj zemalja EU uslijed krize povisio opće stope PDV-a, no unatoč tome Hrvatska se s 25 posto PDV-a nalazi u samom vrhu. Istu stopu imaju Švedska i Danska, dok Mađarska prednjači s čak 27 posto.

pdv_vŠto se tiče međustope, prosječna međustopa PDV-a u EU je 10,4 a predložena međustopa u Hrvatskoj je 13 posto. 18 zemalja EU primjenjuje međustopu, dok ih 10 uopće nema međustopu već imaju opću stopu i sniženu stopu. Hrvatska će s međustopom od 13 posto opet biti u europskom vrhu, odmah iza Mađarske, Finske i Irske. Zemlje u okruženju međustopu ili ne primjenjuju, npr. Slovenija, ili je niža nego ona u Hrvatskoj, npr. Italija 10 posto.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram