Zatvori
Poslovni Puls
06/04/2017

HGK će ispitati utjecaj povećanja PDV-a na poslovanje ugostitelja

Na plenarnoj sjednici Udruženja ugostiteljskih djelatnosti pri HGK održanoj 4. travnja u Hrvatskoj gospodarskoj komori razgovaralo se o utjecaju povećane stope PDV-a na poslovanje ugostitelja, nedostatku radne snage, izazovima ugostitelja u kontinentalnom turizmu te zakonskim ograničenjima plasmana domaćih proizvoda OPG-ova u restoranima...

Predsjednik Udruženja ugostiteljskih djelatnosti pri HGK Ivan Bogović u zaključcima je sjednice najavio analizu utjecaju poreza i ostalih nameta na poslovanje ugostitelja kako bi ugostitelji argumentirano mogli dokazati negativan utjecaj povećane stope poslovanja PDV-a na njihovo poslovanje, ali i na punjenje državnog proračuna već u srednjem roku. Naglasio je da se s višom stopom PDV-a osobito teško nose ugostitelji kontinentalnog dijela Hrvatske koji je ne mogu kompenzirati povećanjem cijena. To je potkrijepio podatkom da područje kontinentalne Hrvatske sudjeluje sa samo 3,25% u ukupnom turističkom prometu Hrvatske, što potvrđuje minimalni udio ovih ugostitelja u državnom proračunu uz istovremeno dovođenje u opstojnost ugostiteljskih objekata radi više stope PDV-a.

„Ugostiteljska struka nema dignitet kakav bi trebala imati u javnosti, zato i djeca ne upisuju školovanja za ugostiteljske djelatnosti. Trenutno je premalo obrazovnih institucija za gastronomiju i ugostiteljstvo, nedostaje kvalitetnoga kadra jer trenutni kurikulum ima premalo praktične nastave, stoga nije moguće adekvatno osposobiti konobare i kuhare“, istaknuo je zamjenik predsjednika Udruženja ugostiteljskih djelatnosti pri HGK Marijan Martinjaš. Naglašeno je da će sljedeće godine problem nedostatka radne snage biti još veći jer mnoštvo radno sposobnih ljudi odlazi ih Hrvatske, radi kojeg je nužna prilagodba radnog vremena u sezoni, dok s druge strane Zakonom nije omogućeno radno vrijeme dulje od sedam sati dnevno, uz jedan slobodni dan u tjednu.

Kao jedno od rješenja, ponovno se predlaže uvođenje modela koji propisuje nove kvote radnih dozvola za strance kada se propisane iskoriste, za razliku od sadašnjeg kojim se kvote propisuju na početku godine za cijelu godinu. Prezentiran je i projekt Dani poslova u turizmu koji je organiziran početkom ožujka kao kratkoročna mjera u rješavanju izazova nedostatka kvalificirane i sezonske radne snage, u koji su se uključili hotelijeri s potrebom za oko 7.000 sezonskih radnika te je najavljeno ponovno održavanje projekta krajem godine.

Tijekom sjednice dodatno je istaknuta važnost uključivanja domaćih namirnica i proizvoda u ponude restorana, no i nemogućnost njihova legalnog otkupa od OPG-ova jer se njihovo korištenje kosi s HACCP-om i drugim propisima Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravlja, radi čega je Udruženje ugostiteljskih djelatnosti pri HGK tražilo izradu Pravilnika koji će omogućiti plasman domaćih proizvoda i namirnica u restorane.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram