Zatvori
Poslovni Puls
08/10/2013

Nije nemoguće: SAD bi za 10 dana mogle proglasiti bankrot!

Djelomična blokada američke državne uprave - ulazi u drugi tjedan. Umjesto dogovora - situacija u Kongresu se dodatno zaoštrava...

Republikanci prijete da će prihvaćanje proračuna povezati s pitanjem podizanja zakonskog limita za zaduživanje. A do roka do kojeg se treba postići dogovor - ostalo je još samo deset dana. Bez njega - SAD više neće moći izvršavati svoje obveze.

Ostanemo li bez gotovine, nećemo moći plaćati račune. To znači da će nas Kongres prvi put dovesti u situaciju da ne ispunjavamo obveze, izjavio je američki ministar financija Jacob Lew.

Zadnji veliki sukob oko praga zaduženosti, u kolovozu 2011., završio je dogovorom u posljednji trenutak pod pritiskom uspaničenih tržišta i upozorenja da bi se u slučaju stečaja dogodila gospodarska katastrofa globalnih razmjera. To bi se moglo dogoditi i ovaj put.

U izjavama u nedjeljnim političkim emisijama, ni republikanci ni demokrati nisu dali naznaka da bi dogovor mogao biti blizu ni o proračunskoj blokadi niti o pragu zaduženosti, međusobno se optužujući za slijepu ulicu u kojoj su se zatekli.

Konzervativni Republikanci u Predstavničkom domu protive se financiranju vlade u sadašnjoj fiskalnoj godini, koja je počela 1. listopada, dok ne dobiju neke ustupke od Obame koji bi odgodili ili uskratili financiranje Zakona o zdravstvu, popularno zvanog Obamacare, koji je stupio na snagu 1. listopada.

Mnogi od njih žele da se sličan uvjet postavi i za podizanje praga zaduženosti, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram