Zatvori
Poslovni Puls
08/10/2013

Linić: Povećavamo međustopu PDV-a i mogući otkazi u javnom sektoru

Evidentno je da će biti daljnih rezova, daljnjeg smanjenja svih rashoda, a ono što Vlada jasno poručuje, jedino što se sigurno neće dirati su mirovine, jer su one preniske - kazao je ministar financija Slavko Linić za Novu TV...

"Broj zaposlenih možda će se prije dirati nego plaće, jer ni njih ne bi smjeli više dirati, jer su premale u javnom i državnom sektoru", dodao je ministar.

Linić je poručio kako treba ulagati, treba se boriti za svako radno mjesto, treba povećati izvoz, investicije...

"Svojim radom možemo puno toga promijeniti", poručio je Linić.

Na napomenu voditelja kako je privatni sektor na izdisaju, Linić je rekao da se Vlada u zadnjih godinu i pol odrekla osam milijardi kuna kako bi im pomogli da lakše dišu.

"Jedan su dio snosili građani, a sada je red na privatni sektor da počne proizvoditi i uvoziti", dodao je ministar pa je odgovorio na pitanje je li njihova politika pogreška s obzirom da su dali tolike novce za sektor koji ništa ne radi.

"Ne. To je saniranje petogodišnje krize i nerada u ranijim periodima", rekao je Linić, sli se nije složio s tvrdnjom da su građani i privatnici najmanje krivi za krizu nego samo politika nečinjenja.

"Ne bih se složio. Vladu je najlakše optužiti. Ne mislim da su samo bivše vlade krive. Svaki je gospodarstvenik trebao nešto učiniti jer se mi sada bavimo neuspješnima, a ne govorimo kako je dosta njih prisutno po cijelom svijetu", napomenuo je Linić nakon čega je prokmentirao naplatu poreznog duga od 75 tisuća tvrtki za koje obrtnici tvde da je riječ o njihovom gušenju.

"Da bi radnici dobili plaću svaki mjesec oni redovito plaćaju poreze i doprinose, bez kašnjenja. Koji je onda razlog da poduzetnik ne plaća svoje obveze", jasan je bio ministar dodavši da propast tih tvrtki i obrtnika znači da se nisu uspjeli održati i da su trošili resurse nepotrebno.

Linić je zatim porokomentirao povećanje međustope PDV-a s 10 na 13 posto, s naglaskom na pitanje turizma.

"Nitko nije ušao u raspravu je li pet posto niska stopa te je li u Europi prosjek oko osam posto. Kada te rasprave nema dižemo međustopu. Za turizam će isto biti 13 posto"l, rekao je Linić za Dnevnik Nove TV.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram