Zatvori
Poslovni Puls
03/10/2013

Rast globalne avioindustrije

Svjetski zračni promet povećao se u kolovozu za 6,8 posto, omogućivši prijevoznicima da izjednače popunjenost zrakoplova s rekordnih 83,4 posto, dosegnutih sredinom 2011., objavila je u srijedu Međunarodna udruga za zračni prijevoz (IATA)...

"Kolovoz je bio pozitivan mjesec za putnički promet", kazao je čelnik IATA Tony Tyler u priopćenju, naglasivši da se time popunjenost izjednačila s rekordom iz srpnja 2011.

Potražnja putnika za uslugama zračnog prijevoza porasla je u kolovozu za 6,8 posto u odnosu na godinu ranije, uz snažan rast na svim tržištima, a posebno na Bliskom istoku, u Latinskoj Americi i Aziji.

"Solidan rezultat dodatno je poduprla stabilizacija na tržištima u nastajanju i obnova povjerenja u Europi i Sjevernoj Americi", istaknuo je Tyler.

Promet na međunarodnim rutama porastao je u kolovozu 7,5 posto, dok je potražnja na domaćim rutama bila u plusu 5,6 posto.

Bliskoistočni prijevoznici zabilježili su najsnažniji rast međunarodnog prometa u odnosu na prethodnu godinu, za čak 15,1 posto. Slijede oni iz Latinske Amerike sa skokom međunarodnog prometa od 9,8 posto, a treće mjesto pripalo je prijevoznicima iz azijsko-pacifičke regiji, sa stopom rasta međunarodnog prometa od 8,6 posto.

Blagi gospodarski oporavak i poboljšana očekivanja potrošača poduprli su i putnički promet u Europi, koji je u promatranom razdoblju porastao 5,4 posto, dok su sjevernoameričke kompanije zabilježile rast potražnje za 5,1 posto u odnosu na prošlogodišnji kolovoz.

Tyler je izrazio zadovoljstvo tim rastom, istaknuvši da "većina pokazatelja upućuje na dodatno ubrzanje u četvrtom tromjesečju", prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram