Zatvori
Poslovni Puls
12/09/2013

Split odbio pomoći Hajduku - na pomolu stečaj ili prodaja Amerikancima?

Ukupni dug HNK Hajduk iznosi 124 milijuna kuna s tim da krajem listopada na naplatu dolazi 15 milijuna kuna, a već petnaest dana kasnije drugih 15 milijuna kuna zbog čega bi Grad Split mogao doći u blokadu, čulo se danas na redovnom briefingu kod gradonačelnika Ive Baldasara...

"Kredit, od skoro 32 milijuna s kamatama, za mjesec i pol dana dolazi na naplatu Hajduku. Predsjednik Uprave Hajduka Marin Brbić se nada da će sakupiti dovoljno novca za platiti jedan dio dugovanja. Hajduk je 2008. godine bio u plusu 80 milijuna, sada je preneseni gubitak 124 milijuna. Klub generira gubitak, a dođe li Grad u situaciju da mora plaćati kredit Hajduku to će će nas odvesti u blokadu", rekao je gradonačelnik Baldasar i napomenuo da Hajduk sve lošije funkcionira, te da nisu isplaćene plaće.

"Rezultat prijelaznog roka je po meni loš. Ako netko od sportskih stručnjaka misli da je dobar, ne znam. Ne radim pritisak na upravu. Grad je već odustao od upravljanja klubom. Kad smo podržali Naš Hajduk smatrali smo da je to u redu. Činjenica je da nema politike. U stadion na Poljudu se nije ulagalo. Treba imati ozbiljnog financijera, a Grad Split to ne može", kazao je Baldasar, koji je na upit što će biti s Košarkaškim klubom Splitom, koji je također u financijskim problemima, odgovorio da nije moguće izbjeći gašenje kluba.

Prema neslužbenim informacijama, skupina američkih biznismena zainteresiranih za kupnju Hajduka ponudila je kako će uložiti 230 milijuna u splitskog prvoligaša i to u narednih pet godina.

Tim novcem bi se pokrili svi Hajdukovi dugovi, te bi se 75 milijuna kuna uložilo i u obnovu stadiona u Poljudu, koji je prema američkim investitorima, "u očajnom stanju". Za uzvrat, Amerikanci traže 51 posto vlasničkog udjela u Hajduku, te pritom ističu kako ih ne zanima otkup dionica od malih dioničara, već isključivo onih gradskih.

Amerikanci također obećavaju kako nemaju namjeru rasprodavati momčad.

Kako piše internetski portal index.hr, Ivo Baldasar, gradonačelnik Splita, i Jako Andabak, najveći pojedinačni dioničar Hajduka, nisu zadovoljni ovom ponudom američkih investitora. Naime, najveći 'kamen spoticanja', što se Baldasara tiče, predstavlja 30 milijuna kuna duga od kredita za koji je garantirao Grad Split i kojeg bi se rado željelo prebaciti u 'paketu' Amerikancima, prenosi HRT.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram