Zatvori
Poslovni Puls
12/09/2013

Francusa neće ostvariti zacrtani proračunski manjak za ovu godinu

Francuski ministar financija Pierre Moscovici danas je izjavio da Francuska neće ostvariti zacrtani proračunski manjak za ovu godinu koji je tražila Europska unija...

Manjak u proračunu ove će godine dosegnuti 4,1 posto, a s EU-om je dogovoreno 3,9 posto, kazao je Moscovici.

Poručio je međutim da će u 2014. manjak pasti na 3,6 posto i da ga Francuska namjerava smanjiti ispod tri posto BDP-a, gornje dopuštene granice u EU, u 2015. godini, što je sada krajnji rok dogovoren s Bruxellesom.

U svibnju je Europska komisija Francuskoj odlučila dati još dvije godine vremena da svede proračunski manjak u propisane europske okvire. Parizu je tada Bruxelles poručio da bi proračunski manjak s lanjskih 4,8 posto u ovoj godini trebalo smanjiti na 3,9 posto, u 2014. na 3,6 posto a u 2015. na 2,8 posto.

Ministar financija danas je objavio i snižene prognoze rasta francuskog gospodarstva za iduću godinu. Tako francuska vlada za 2014. sada prognozira rast od 0,9 posto, dok je prijašnjom procjenom bio očekivan rast od 1,2 posto. Zadržana je pak prognoza slabašnog rasta za ovu godinu, od 0,1 posto, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram