Zatvori
Poslovni Puls
10/09/2013

Na pomolu stvaranje europske bankovne unije?

Čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde pozvala je danas vlade članica eurozone da ubrzaju predloženu uspostavu bankovne unije kako bi definitivno dokončale dužničku krizu...

Nastojanja Europljana da uspostave zajednički regulatorni okvir za bankovni sektor suočena su s brojnim teškoćama, među kojima se ističu njemačko-francuske podjele oko glavnih stupova novog okvira.

"Smatramo eurozonu prekrasnim brodom koji je izgrađen i pripremljen za plovidbu mirnim morem. Još nije dovršen pa se ne može nositi s olujama", kazala je Lagarde na pariškoj konferenciji o europskoj proračunskoj uniji.

"Puno je toga napravljeno da bi se uspostavila bankovna unija. Ako bih danas željela uputiti poruku, onda bi ona glasila ovako: treba završiti točno određen dio broda i važna je brzina", naglasila je čelnica međunarodnog zajmodavca.

Vlade se ne bi trebale oslanjati isključivo na blagu monetarnu politiku Europske središnje banke kada je u pitanju stabilizacija dužničke krize u eurozoni. Od ključne su važnosti temelji boljeg sustava upravljanja čiji je bankovna unija sastavni dio, poručila je Lagarde.

Na istoj je konferenciji francuski ministar financija Pierre Moscovici kazao da Francuska želi precizne ciljeve i rokove za proces formiranja federalnog proračuna eurozone u srednjoročnoj perspektivi.

Takav bi se proračun mogao koristiti za zajedničko financiranje naknada za nezaposlene a mogao bi se puniti iz čitavog niza izvora na razini članica Europske unije odnosno cijele eurozone.

"Možemo razmotriti upotrebu socijalnih naknada, korporativnih odnosno poreza na dodanu vrijednost ili naknada za financijske transakcije, odnosno zajedničkog poreza na emisije ugljičnih plinova", sugerirao je Moscovici, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram