Zatvori
Poslovni Puls
28/08/2013

Angela Merkel: Grčku nije trebalo primiti u eurozonu

Njemačka kancelarka Angela Merkel smatra da Grčku nikada nije trebalo pustiti u eurozonu čime je još jednom potvrdila svoj izuzetno čvrsti stav o financijama u EU, prenosi B92...

Krivicu za to što se zemlja koja je među onima koji su najviše osjetili krizu našla u eurozoni svalila je na svog prethodnika Gerharda Schroedera.

"Grčkoj nikada nije trebalo dozvoliti da uđe u eurozonu. Schroeder ih je prihvatio 2011. i oslabio Pakt stabilnosti. Obje odluke su bile fundamentalno pogrešne i početne točke naših sadašnjih nevolja", rekla je Merkel.

Njemačka kancelarka je u predizbornom obraćanju svojim pristalicama ponovila stav da se zalaže za snažnu jedinstvenu valutu u Europi, ali je navela da se to može postići samo kroz reforme u uzdrmanim zemljama kakva je Grčka.

"Jedinstvena valutna zona je takvo blago, takav blagoslov, da tu nema mjesta nikakvoj sumnji. Zato je euro puno više od valute. Zato smo i pokazali solidarnost, ali je solidarnost uvijek povezana sa odgovornošću za reformama u zemljama koje su iskusile našu solidarnost", rekla je Merkel.

Izjave najutjecajnijeg lidera EU stigle su samo nekoliko dana nakon što je njen ministar financija Wolfgang Scheuble priznao da će Grčkoj biti potreban još jedan paket pomoći.

Kako se Njemačka javnost uglavnom protivi daljem pomaganju zemalja u krizi, to je izazvalo negodovanje, a Merkel je rekla da se ne zalaže za daljnje otpisivanje grčkog duga, jer bi to moglo dovesti do novog nepovjerenja u eurozoni.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram