Zatvori
Poslovni Puls
06/08/2013

Ovo je budućnost fast-fooda: Umjetni hamburgeri iz laboratorija

Prvi hamburger, koji britanski tisak naziva Frankenburger jer je proizveden u laboratoriju od matičnih stanica krave, danas je poslužen u Londonu. Probali su ga jedna Austrijanka i jedan Amerikanac...

Umjetni odrezak težak je 42 grama a cijena mu je, svakom, bila 250.000 eura. Burger je djelo nizozemskog znanstvenika sa sveučilišta u Maastrichtu, Marka Posta. Njemu i njegovim suradnicima trebalo je šest tjedana da naprave burger od 20.000 sitnih komadića mesa uzgojenih u laboratoriju. Tome su dodali mrvice masnoće, sol, jaja u prahu, sok od cikle i šafran za boju.

Presuda gastronomskih dragovoljaca glasila je: vrlo intezivan okus, ista tekstura, općenito vrlo blizu mesu, unatoč nedostatku masnoće. Dvojac nije dovršio svoj obrok unatoč povisokoj cijeni koju je platio.

Proizvodnja mesa u laboratoriju omogućit će da se smanji ispuštanje stakleničkih plinova u stočarstvu, ističe Post. Njegovi suradnici računaju da bi se umjetno meso moglo naći na tržištu za deset do dvadeset godina, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram