Zatvori
Poslovni Puls
29/07/2013

Može li Formula 1 preživjeti bez Bernija Ecclestonea?

Šef Formule 1 Bernie Ecclestone će možda morati pred sud zbog mutnih poslova. Formula 1 sad se nalazi pred dilemom - kako trebala izgledati nakon odlaska dugogodišnjeg patrijarha...

Bernie Ecclestone je najmoćniji čovjek Formule 1. Njegov nastup na Velikoj nagradi Njemačke na Nürburgringu početkom srpnja, bila je demostracija moći na sasvim poseban način. Ecclestone se među vozačima šetkao kao i uvijek, kao da je svima želio pokazati da mu optužbe za korupciju, kojima ga tereti minhensko tužiteljstvo, ne mogu nauditi.

A nije bilo malo onih koji su očekivali da se Ecclestone, koji inače ne propušta ni jednu utrku, ovaj put, zbog straha od sudskog progona, ipak neće pojaviti u Njemačkoj. Od prošlog je tjedna protiv njega konačno i podignuta optužnica.

Optužnica se bavi prodajom većinskog dijela dionica Formule 1, koji je do 2006. bio u posjedu Bayerische Landesbanka i koji je prodan investicijskoj tvrtki CVC i njenom namjesniku Ecclestonu. Član Predsjedništva BayernLB-a Gerhard Gribkowsky, koji je bio zadužen za ovaj posao, je 2012. sud u Münchenu osudio na osam i pol godina zatvora zbog utaje poreza, mita i pronevjere.

Istraga je otkrila da je Gribkowsky pri prodaji prava na Formulu 1 djelovao u korist Ecclestona i njegovih poslovnih partnera. Zauzvrat je od Ecclestona dobio 44 milijuna dolara.

Ecclestone ne poriče da je ovaj novac isplatio, ali tvrdi da se nije radilo o mitu već da ga je Gribowsky ucjenjivao prijavom britanskom poreznom uredu. No suci u Münchenu više su vjerovali u priču o mitu. Osim toga, sad i banka BayernLB od Ecclestona traži odštetu.

Banka smatra da je Gribowsky većinski paket dionica CVC-u prodao ispod njegove stvarne vrijednosti, a novine izvješćuju da se radi o iznosu od 400 milijuna dolara. Ukoliko dođe od procesa, on ne bi započeo prije rujna, priopćio je minhenski sud.

Neovisno o tomu hoće li Ecclestone uistinu morati pred sud i na kraju biti i osuđen, ovaj slučaj dao je uvid u inače tajne poslove kraljevske klase automobilskog sporta. Ecclestone u njemu kontrolira sve. Službeno ovaj 82-godišnjak vodi poslove Formule 1 i ima marketinška prava, čiju vrijednost stručnjaci procjenjuju na 13 milijardi dolara.

Poslove vodi dioničko društvo sa sjedištem u britanskoj poreznoj oazi otoku Jerseyu. Ecclestone i njegovi ljudi sve drže u svojim rukama i nikava odluka ne može biti donesena bez njegova dopuštenja.

Ecclestone vrlo vješto vodi poslove i koristi konkurenciju koja vlada među onima uključenim u Formulu 1. Pri tome, mogao je uvijek računati na podršku tradicionalnih timova: Ferrarija, McLarena, u zadnje vrijeme i Red Bulla. No proces koji se vodi zbog sumnji o korupciji, stavlja ove timove pod pritisak.

Ferrari je to dao naslutiti, Red Bull, za kojeg vozi i aktualni svjetski prvak Sebastian Vettel, znakovito ne želi ništa komentirati, a Mercedes ima puno razloga brinuti da mu se ne uništi njegov dobar glas kojeg ima.

Prema navodima promatrača, CVC već traži nasljednika za Ecclestona. Ecclestone je već i sam prije nekog vremena kao svoju potencijalnu nasljednicu uvodio jednu ženu: dugogodišnju pravnicu Formule 1 i svoju blisku suradnicu Sachu Woodward-Hill. No ima i glasova koji traže potpunu promjenu kursa u Formuli 1.

Mnogima se ne sviđa način na koji se dogovoraju poslovi sa sponzorima te da se u sve više zemalja, među njima u Britaniji i Italiji, utrke mogu gledati samo na plaćenim kanalima. To bi moglo dovesti do pada broja gledatelja i interesa, pribojavaju se neki. Formula 1 nema ni osobitog uspjeha u SAD-u, unatoč trudu vodstva, a ni na društvenim mrežama nije baš prisutna. Osim toga, teme kao što je zaštita okoliša, šefa Formule 1 uopće ne zanimaju. Tako Bernie Ecclestone ostavlja dojam čovjeka "od jučer".

No sve dok se sami timovi ne pobune, Ecclestonu za sad najopasnijeg protivnika predstavlja sud u Münchenu. Samo ga minhenski suci mogu otjerati s njegove stolice. To je priznao i sam Ecclestone kad se u jednoj izjavi poigravao sa starim sentimentom kojeg Englezi gaje prema Nijemcima još od Drugog svjetskog rata: "Mene ćete se riješiti, tek kad dođu Nijemci i kad me odvedu."

Izvor: Deutsche Welle

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram