Zatvori
Poslovni Puls
18/07/2013

Najmoćnija svjetska gospodarstva moraju stvoriti oko 67 milijuna radnih mjesta

Skupina 20 vodećih razvijenih i gospodarstava u razvoju mora proglasiti zapošljavanje prioritetom ovotjednog summita u Moskvi, upozorile su danas Međunarodna organizacija rada (ILO) i Organizacija za gospodarsku suradnji i razvoj (OECD)...

Šest godina nakon početka međunarodne financijske krize tempo zapošljavanja i dalje je slab u većini članica skupine G20, naglasili su u zajedničkom priopćenju čelnik ILO-a Guy Ryder i glavni tajnik OECD-a Angel Gurria.

Priopćenje je objavljeno povodom predstavljanja zajedničkog izvješća o zapošljavanju koje su dvije organizacije priopremile za predstojeći summit G20.

Iako je stopa nezaposlenosti u proteklih 12 mjeseci blago pala u polovini članica G20, u drugoj je polovini porasla a u Španjolskoj i Južnoafričkoj Repbulici trenutno premašuje 25 posto.

Ukupno je u prvoj polovini ove godine u članicama G20 bez posla bilo čak 93 milijuna građana, pri čemu je 30 posto njih bez posla dulje od godinu dana.

Ryder i Gurria zatražili su pojačana ulaganja u infrastrukturu, veće kreditne plasmane prema malim poduzećima, poboljšane sustave socijalne skrbi i minimalne plaće i bolje izglede za zapošljavanje mladih.

U svim članicama G20, uz izuzetak Njemačke i Japana, stopa nezaposlenosti među mladima dvostruko je više nego među odraslima.

Da bi se stopa zaposlenosti vratila na razinu koju je bilježila prije krize, G20 mora otvoriti oko 67 milijuna radnih mjesta, upozorili su čelnici dvije međunarodne organizacije.

Apel ILO-a i OECD-a da se poduzmu konkretne mjere kako bi se potaknulo otvaranje novih radnih mjesta nadovezuje se na slične apele koji su proteklih godina već upućeni vodećim svjetskim gospodarstvima, zaokupljenima borbom protiv financijske krize. Usklađeni plan za poticanje zapošljavanje još se čeka, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram