Zatvori
Poslovni Puls
12/07/2013

Bruxelles Hrvatskoj predlaže uvođenje gospodarskog pojasa!

Europska komisija danas je u Bruxellesu predstavila studiju troškova i koristi od uspostave pomorskih zona u Sredozemlju. Sada predlaže uvođenje gospodarskog pojasa. Smatra da je to dobar način upravljanja resursima...

Ukupna dobit Hrvatske od proglašenja isključivog ekonomskog pojasa procijenjena je na 133 milijuna eura godišnje, navodi se u studiji, a ukupna dobit od proglašenja isključivog gospodarskog pojasa na cijelom Mediteranu iznosila bi 2,72 milijarde eura godišnje.

Prema studiji, dobit Hrvatske, kada bi koristila svoj zaštićeni pojas, povećala bi se sa sadašnjih 103,15 milijuna eura na 134,9 milijuna eura. Dodatni troškovi zbog kontrole većeg područja pod hrvatskom jurisdikcijom povećali bi se za 2,5 milijuna eura, tako da bi ukupna projicirana dobit iznosila 29,3 milijuna eura. S druge strane Italija bi izgubila 57,2 milijuna eura, a troškovi bi joj se povećali za 47,9 milijuna eura, pa bi ukupni gubici iznosili 105,1 milijun eura.

Zajednička je odgovornost EU-a da osigura uvjete za procvat 'plave' ekonomije. Sredozemne obalne države mogle bi se dogovoriti o pomorskim zonama na temelju Konvencije UN-a o pravu mora (UNCLOS), izjavila je povjerenica za pomorska pitanja i ribarstvo Maria Damanaki.

Velike su se polemike svojedobno vodile oko ZERP-a. Zbog pritisaka Slovenije i Italije i ulaska u Europsku uniju, Hrvatska je morala odustati od gospodarskog pojasa i uvesti mnogo uži ZERP. Sada je priča drukčija, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram