Zatvori
Poslovni Puls
05/07/2013

MMF srušio prognozu za rast talijanskog gospodarstva

Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je prognozu rasta talijanskog gospodarstva, upozorivši da su izgledi za treće po veličini gospodarstvo eurozone i dalje slabi, a nezaposlenost neprihvatljivo visoka...

U godišnjem izvješću o Italiji MMF je jučer prognozirao da će se aktivnosti u talijanskom gospodarstvu smanjiti ove godine 1,8 posto, u odnosu na ranije prognoziranih 1,5 posto.

U 2014. trebale bi porasti 0,7 posto iako u MMF-u upozoravaju na moguće prepreke, poput podbačaja u mjerama štednje i nestašice kredita.

Produljena recesija povećat će udio nenaplativih kredita u portfeljima banaka, posebno kada su u pitanju mala poduzeća i građevinski sektor, i "potaknuti zabrinutost za fiskalnu poziciju zemlje", ističe se u izvješću.

U MMF-u konstatiraju također da je recesija "nagrizla kvalitetu imovine i profitabilnost talijanskih banaka".

Oprezan oporavak gospodarstva bit će uglavnom rezultat izvoznih prihoda i umjerene promjene trenda u ulaganjima zahvaljujući isplati milijardi eura državnog duga privatnim dobavljačima, procjenjuju u MMF-u.

Vlada bi pak trebala ubrzati reforme i provesti dugo odgađane privatizacije, dodaju.

"Ubrzavanje tempa reformi bit će ključno za pokretanje rasta i otvaranje radnih mjesta", naglašavaju u MMF-u, upozoravajući da je raspoloženje na tržištu i dalje "krhko".

"Izgledi za rast gospodarstva u Italiji ojačat će u srednjoročnoj perspektivi samo ako budu provedene opsežne reforme", zaključuju.

Protive se ukidanju poreza na kupnju prve nekretnine, budući da je po njima efikasniji od ostalih poreza, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram