Zatvori
Poslovni Puls
01/07/2013

Europa u panici: Amerikanci špijunirali i predstavništva EU-a!?

Europska unija zatražila je od Sjedinjenih Država objašnjenje informacija koje je objavio njemački tjednik Der Spiegel o tome da američke obavještajne službe špijuniraju predstavništva EU-a...

"Odmah smo kontaktirali vlasti u Washingtonu i američke predstavnike u Bruxellesu u vezi s izvješćem u Der Spiegelu o tome da su američke tajne službe prisluškivale predstavništva EU-a u Washingtonu, Bruxellesu i sjedištu UN-a u New Yorku, izjavila je glasnogovornica Europske komisije. Oni su rekli da provjeravaju točnost objavljenih informacija i da će nam se javiti nakon toga", dodala je.

Der Spiegel svoje optužbe temelji na povjerljivim dokumentima do kojih je došao preko bivšeg američkog savjetnika NSA Edwarda Snowdena. U jednom od tih dokumenata iz rujna 2010., koji je obilježen kao strogo povjerljiv, NSA opisuje da je špijunirala diplomatska predstavništva Europske unije u Washingtonu.

Uz mikrofone postavljene u zgradi, izveden je i ulaz u informatičke mreže preko kojih se pratila elektronička pošta i unutarnji dokumenti. Predstavništvo EU-a u UN-u bilo je pod nadzorom na isti način, pokazuju ti dokumenti.

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz zatražio je objašnjenje od američke administracije u vezi s informacijama o prisluškivanju ureda europskih institucija.

NSA je čak proširila svoje operacije do Bruxellesa, piše Der Spiegel. Prije više od pet godina sigurnosni stručnjaci EU-a otkrili su sustav prisluškivanja na telefonskoj mreži i internetu u zgradi Justus-Lipsius, glavnom sjedištu Vijeća EU-a, sve do glavnog stožera NATO-a u Bruxellesu, navode.

EU je 2003. objavio da je otkrio sustav telefonskog prisluškivanja ureda u nekoliko zemalja, među ostalima u Francuskoj i Njemačkoj. Nije poznato je li riječ o slučaju o kojem piše Der Spiegel, a prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram