Zatvori
Poslovni Puls
14/06/2013

Najveća ulaganja u EU dolaze iz "offshore" financijskih središta

Izravna strana ulaganja iz Europske unije u ostatak svijeta u 2012. su dosegnula 171 milijardu eura, što je nešto više u usporedbi sa 159 milijardi eura vrijednih inozemnih ulaganja koja je privukao 27-člani blok, pokazalo je u četvrtak najnovije izvješće europskog ureda za statistiku...

Ulaganja iz eurozone u ostale zemlje svijeta dosegnula su pak 238 milijardi eura, dok je 17-člani blok privukao izravna strana ulaganja u vrijednosti 193 milijarde eura, stoji u današnjem izvješću Eurostata.

Glavna odredišta EU-ovih izravnih stranih ulaganja u 2012., s uloženih 18 milijardi eura bili su offshore financijski centri, što je zajednički naziv koji u Eurostatovoj statistici obuhvaća 38 zemalja, uključujući Andoru, Lihtenštajn, Farske otoke, Gibraltar, Kajmansko otočje.

Slijede Kanada i Indija, u koje je EU u prošloj godini usmjerio po 16 milijardi eura izravnih stranih ulaganja, te SAD, sa 15 milijardi eura. U Hong Kong i Kinu uloženo je po 10 milijardi, a u Rusiju devet milijardi eura, pokazali su najnoviji podaci.

S druge strane, EU je prošle godine povukao uložene investicije iz Švicarske i Japana, bilježeći tako minus s te dvije zemlje od tri odnosno dvije milijarde eura.

Daleko najveći investitor u EU u 2012. bile su Sjedinjene Države, s uloženih 99 milijardi eura. Slijedi Kanada, iz koje je pristiglo 19 milijardi eura, Japan s osam milijardi, te Rusija i Hong Kong s po sedam milijardi eura vrijednih izravnih ulaganja u EU.

Švicarska je također lani povukla svoje uložene investicije, pa je s tom alpskom državom 27-člani blok zabilježio minus od šest milijardi eura. I po pitanju ulaganja iz Indije i Brazila EU je bio na gubitku, za tri milijarde, odnosno jednu milijardu eura, pokazuju Eurostatovi prvi podaci o izravnim stranim ulaganjima u 2012, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram