Zatvori
Poslovni Puls
13/06/2013

Snižena prognoza rasta svjetskog gospodarstva

Svjetska banka snizila je procjene rasta globalnog gospodarstva, jer će recesija u eurozoni biti dublja nego što se očekivalo i jer se usporio rast nekih od zemalja u razvoju. Banka procjenjuje da će svjetsko gospodarstvo ove godine porasti 2,2 posto, manje u odnosu na lanjskih 2,3 posto i manje od 2,4 posto, koliko je procjenjivala u prethodnom izvješću...

Usporavanje rasta svjetskoga gospodarstva posljedica je, među ostalim, produbljivanja recesije u eurozoni. U prognozama iz siječnja Svjetska je banka procjenjivala da će gospodarstvo eurozone ove godine pasti 0,1, dok sada očekuje pad od 0,6 posto. Banka upozorava i da rast velikih gospodarstava u razvoju neće biti tako snažan. U novim procjenama očekuje rast gospodarstava u razvoju za 5,1 posto, dok je u siječnju prognozirala 5,5 posto.

Prije 2008. zemlje u razvoju dosezale su rast od 7,5 posto, dok je Kina rasla po godišnjoj stopi od 10 posto. Ove godine Kina će rasti 7,7 posto. Banka je smanjila prognoze i za ostale zemlje BRIC-a. Tako očekuje da će Indija ove godine zabilježiti rast od 5,7, a ne 6,1 posto, dok bi se rast brazilskog gospodarstva mogao usporiti s prvobitno procijenjenih 3,4 na 2,9 posto. Rast Rusije mogao bi se usporiti s lanjskih 3,4 na 2,3 posto.

Među rijetkim razvijenim zemljama kojima je Svjetska banka povećala procjene rasta našli su se SAD i Japan, zahvaljujući iznimno labavoj monetarnoj politici tamošnjih središnjih banaka, koje doslovce tiskaju svjež, jeftin novac kako bi potaknule rast gospodarstva. Svjetska banka procjenjuje da će ove godine američko gospodarstvo porasti 2 posto, dok je u siječnju očekivala rast od 1,9 posto. BDP Japana, trećeg po veličini svjetskog gospodarstva, mogao bi, pak, porasti za 1,4 posto, dok je u siječanjskim prognozama Banka očekivala rast od 0,8 posto, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram