Zatvori
Poslovni Puls
23/05/2013

Hrvatska dobiva državnu izvoznu agenciju!

U karlovačkom poduzeću HS Produkt danas je održana tematska konferencija Udruge inovatora Hrvatske i Udruge vitezova hrvatskog inovatorstva o osnivanju državne izvozne agencije, a ta je ideja dobila potporu sudionika konferencije, uz zaključak da prioritet treba biti na izvozu inovativnih proizvoda...

Iako do danas još nije usvojen model buduće agencije, ideja je da partneri u osnivanju budu uspješni inovatori - izvoznici, koji zajedno zapošljavaju oko pet tisuća ljudi i godišnje izvoze robu vrijednu pola milijarde eura.

Ante Markotić, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture, najavio je da će uskoro preko medija biti objavljen dokument inicijative, s konkretnim popisom institucija i osoba koje bi mogle objediniti sustav u cilju povećanja izvozne mogućnosti domaćih proizvoda.

Zvonimir Viduka, jedan od inicijatora plana i direktor izvozničke tvrtke ALPRO, kazao je da se izvoznici inovativnih proizvoda ne boje konkurentnosti. No, istaknuo je, to ne daje rezultata jer se neki od njih trude ući na njemačko tržište, ne znajući da Njemačka štiti svoje gospodarstvo i da ne mogu proći ni na jednom državnom natječaju.

"Ali zato netko mora znati i uputiti ih da se sa svojim proizvodima itekako mogu probiti na tržištu Amerike, Indonezije ili primjerice Indije", poručio je.

Goran Basarac je u ime Ministarstva gospodarstva izvijestio kako je pri kraju izrada Hrvatske gospodarske strategije u kojoj se upravo inovacijama, izvozu i razvojnim projektima daje ponajveći značaj.

Nezadovoljan suradnjom s državom, poduzetnik Alojs Šestan je kazao da se s tom inicijativom kasni dvadeset godina, te da svi oni iz vojne industrije uspješno izvoze, a da doma ne prodaju. Osim toga, dodao je, druge države uspjevaju ugovoriti uspješne 'off set' programe preko kojih njihove tvrtke izvoze i po dvadeset i trideset posto više robe nego što država uveze, "a hrvatski 'off set' je nula kuna".

Marko Vuković, vlasnik HS Produkta, upozorio je na izostanak gospodarske diplomacije, ustvrdivši kako ima osjećaj da ga u pojedinim veleposlanstvima ne poznaju i ne znaju za izvoz pištolja, iako je HS Produktov pištolj najprodavaniji i najnagrađivaniji na svijetu.

HS produkt zapošljava 1700 radnika, u deset godina izvezao je dva milijuna pištolja, uglavnom na američko tržište. Prošle je godine proizvedeno i izvezeno 400.000 komada, a ove će se godine proizvesti pola milijuna komada. Proizvodi se i jurišna puška po NATO standardima, ali uz važne inovacije, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram