Zatvori
Poslovni Puls
09/05/2014

Milijarda kuna za poticanje izvozničkih aktivnosti

Akcijskim planom potpore izvozu za razdoblje 2014.-2015. kroz 13 aktivnosti i 41 mjeru želi se izgraditi trajna platforma za punu i sustavnu potporu Vlade izvozu u svim njegovim segmentima, kako u zemlji tako i u inozemstvu, istaknuto je na sjednici Vlade na kojoj je akcijski plan i prihvaćen...

Prema zaključku Vlade, nešto više od milijardu kuna potrebnih za provedbu akcijskog plana osigurat će se u državnom proračunu u razdoblju 2014.- 2016.
Važnost potpore Vlade izvozu u dokumentu se potkrepljuje i podacima da, iako samo 13 posto poduzeća u Hrvatskoj izvozi, ona ujedno zapošljavaju 50 posto zaposlenih u svim poduzećima, ostvaruju 65 posto ukupnih prihoda od prodaje, a njihov udio u ukupnim ulaganjima u razvoj je 70 posto sredstava ukupno ulaganih u razvoj.

Posljednjih 20-ak godina Hrvatska u vanjskotrgovinskoj razmjeni bilježi stalni deficit, pri čemu je uvoz roba približno dvostruko veći od izvoza. Udio hrvatskog izvoza roba i usluga u BDP-u u posljednjih pet godina kretao se u rasponu od 37 do 43 posto, dok je u zemljama srednje Europe znatno viši te se, prema podacima Svjetske banke, u Slovačkoj kretao od 71 do 89 posto, u Češkoj od 64 do 78 posto, a u Mađarskoj od 81 do 94 posto.

Sadašnji obujam hrvatskog robnog izvoza gotovo je jednak onome iz 2007. Robni izvoz predstavlja 19-20 posto BDP-a, a dinamika njegova porasta najniža je od svih zemalja EU-a, zamjećuje se u akcijskom planu, koji je izradilo Vladino Povjerenstvo za internacionalizaciju hrvatskoga gospodarstva, koje je s radom počelo prošlu jesen.

Sam akcijski plan podrazumijeva tri razine potpore izvozu - izgradnju platforme usluga za izvoznike, nastavak provođenja strukturnih reformi i jačanje konkurentnosti hrvatskog izvoza te dokidanje administrativnih barijera, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram