Zatvori
Poslovni Puls
29/04/2013

Grčka: Otpuštanja u javnom sektoru zbog novog kredita

Grčki parlament prihvatio je zakon kojim će se olakšati otpuštanje u javnim službama, što je bio najvažniji uvjet kako bi Atena dobila novi, 8,8 milijardi eura vrijedan kredit od Europske unije i Međunarodnoga monetarnog fonda...

Grčkoj je potreban taj novac za isplatu plaća, mirovina i obveznica koje dospijevaju 20. svibnja.

Prihvaćanje tog zakona samo je jedan od niza reformskih poteza koje su EU i MMF tražili od Atene kako bi smanjila proračunski manjak i povećala konkurentnost gospodarstva, što je uvjet da bi dobila ukupno 240 milijardi eura međunarodne pomoći. Od polovine 2010. Grčka je dobila 200 milijardi eura pomoći.

Jučer prihvaćenim zakonom omogućuje se otpuštanje državnih dužnosnika prvi put u više od 100 godina. Stalnost radnih mjesta državnih službenika u Grčkoj sadržana je u svim ustavima od 1911. i oblik je zaštite od masovnih smjena tijekom promjene vlasti, pa čak i u slučajevima povrede discipline na radnome mjestu.

Do kraja svibnja bit će otpušteno oko 2.000 državnih službenika, a do kraja ove godine idućih 2.000. Do kraja 2014. bez posla će ostati daljnjih 11.500 državnih službenika, pa će ih ukupno biti otpušteno 15.500.

Sindikat državnih službenika Adedy oštro se protivio prihvaćanju ovog zakona, pa se na njegov poziv jučer pred parlamentom okupilo više stotina prosvjednika.

Politika štednje koju provodi Grčka, na zahtjev međunarodnih kreditora, spasila ju je od bankrota i izlaska iz eurozone, ali po cijenu najdublje recesije u posljednjih nekoliko desetljeća. Procjenjuje se da se grčko gospodarstvo smanjilo za gotovo četvrtinu od 2008. do 2013., pri čemu se raspoloživi dohodak stanovništva smanjio za trećinu, a stopa nezaposlenosti dosegnula je rekordnih 27 posto, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram