Zatvori
Poslovni Puls
24/04/2013

Čelni čovjek EU-a najavio promjene: Politika štednje došla je do svojih granica!

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso smatra da je politika štednje u EU-u došla do svojih granica, prenose europski mediji...

Premda i dalje vjeruje da su potrebne korjenite gospodarske reforme i drastično smanjenje proračunskih deficita, Barroso je rekao da takve politike moraju biti prihvatljive, politički i društveno, a to je sada dovedeno u pitanje.

"Premda je ta politika (štednje) u osnovi ispravna, mislim da je došla do svojih granica u mnogim aspektima. Da bi bila uspješna, politika mora biti ne samo pravilno oblikovana, nego mora imati i minimum političke i društvene potpore. Moramo imati rješenja skrojena prema potrebama pojedinih zemalja, ne možemo primjenjivati jedan, uniformni program za sve europske države", rekao je u Bruxellesu na sastanku s europskim think tankovima.

Barrosova izjava novi je znak da je Bruxelles spreman dati zemljama kao što su Francuska, Španjolska i Italija više vremena da provedu nepopularne gospodarske reforme i smanje proračunski deficit, prenosi HRT.

Predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy na istom je sastanku ocijenio da gospodarska kriza traje predugo. Istaknuo je da treba brže provoditi reforme koje najviše izravno utječu na rast. Barroso se zauzeo i za produbljivanje europske integracije.

"Više integracije nužno je za naše gospodarstvo, kako bi nas se zaštitilo od međunarodnih nepogoda te zadržalo povjerenje tržišta i investitora", kazao je. Ujedinjujući se u borbi protiv zajedničkih izazova, primjenjujući u biti federalistički pristup, Europska unija je izbjegla rizike fragmentacije. Federalizam je uvijek bio dio europske ideje, dodao je te odbacio tvrdnje da federacija podrazumijeva superdržavu.

"Federalizam bi umjesto toga trebalo promatrati kao koncept s dva lica: težnju za jedinstvom među nacijama, uz istodobno priznanje i poštovanje njihove suverenosti", objasnio je.

Barrosovo stajalište komentirao je predsjednik Republike Ivo Josipović. Rekao je da u svijetu i u Europi, a ne samo u Hrvatskoj, postoje prijepori kako izaći iz krize. "Postoje različiti pristupi kako svladati krizu i zapravo nitko, nažalost, nema recept. Probalo se rigoroznom štednjom, nije išlo, a sad se malo stvari relaksiraju", naglasio je Josipović. "Vidjeli smo da su u onim zemljama u kojima se išlo na rigorozna rezanja stradali građanke i građani, a nije se postigao rezultat koji se očekivao. Očito taj kotač, taj krug potrošnje i stvaranja novih dobara na neki način treba zadržati", zaključio je predsjednik Josipović, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram