Zatvori
Poslovni Puls
03/04/2013

I Poljska prodaje svoju nacionalnu aviokompaniju

Poljska je napravila novi korak u procesu privatizacije državne zrakoplovne kompanije LOT nakon što je vlada predložila zakon koji će omogućiti prodaju većinskog udjela u tom prijevozniku...

"Nema sumnje da, ako ne želimo nastaviti ulijevati proračunski novac u tu rupu bez dna, privatizacija ostaje jedina realna opcija", kazao je jučer premijer Donald Tusk na konferenciji za novinare u Varšavi.

LOT je prošlu godinu završio s operativnim gubitkom od 115 milijuna zlota (28 milijuna eura), a prognoziralo se da će ostvariti dobit od 52,5 milijuna zlota.

U prosincu je primio prvu tranšu kredita ukupne vrijednosti milijardu zlota, što je navelo Europsku uniju da pokrene postupak kako bi utvrdila je li Varšava tim potezom prekršila propise o državnoj pomoći.

Zrakoplovna kompanija prošlog je mjeseca poslala vladinim dužnosnicima plan restrukturiranja koji mora odobriti i Europska komisija.

Posrnula kompanija polagala je nade u nabavljene nove zrakoplove tipa Boeing 787 Dreamliner, ali im se taj plan izjalovio nakon što su ti zrakoplovi u siječnju prizemljeni zbog problema s baterijama.

LOT je naručio osam Dreamlinera kako bi obnovio svoju flotu, no dva već isporučena ostat će prizemljena do listopada.

Poljska država ima udio u LOT-u od 67,97 posto a na kraju prošle godine u njoj je bilo zaposleno 2.063 ljudi, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram