Zatvori
Poslovni Puls
22/03/2013

S&P srušio kreditni rejting Cipra

Agencija Standard & Poor's snizila je rejting Cipra za jednu razinu, na 'CCC', navodeći kao razlog "akutne probleme" u ciparskom bankovnom sektoru. Ciparski je rejting snižen u četvrtak sa 'CCCplus' na 'CCC', uz negativnu prognozu. Nikozija pokušava u kratkom roku, do ponedjeljka, formulirati plan rješenja krize, prihvatljiv za Europsku uniju....

Dogovor je moguć, ističu u agenciji, dodajući ipak da će "s obzirom na sve snažnije pritiske na ekonomsku i financijsku stabilnost uvjeti svakog plana vjerojatno biti nepopularni i da će ih biti teško provesti u djelo u kontekstu snažnog, dugotrajnog pada gospodarskih aktivnosti i privremeno zatvorenih banaka".

"Stoga smatramo da se povećava rizik da zemlja neće moći uredno servisirati svoje financijske obveze", zaključuju u Standard & Poor'su.

U priopćenju ocjenjuju i da ni ciparska vlada ni dioničari banaka po svemu sudeći nisu sposobni podmiriti hitne potrebe poljuljanih banaka za kapitalom.

"S obzirom na izostanak inozemnih privatnih ili službenih injekcija kapitala u ciparske banke smatramo da su ograničene mogućnosti za dokapitalizaciju posrnulog dijela sustava, ako izuzmemo pretvaranje potraživanja prema bankama, uključujući i depozite, u vlasničke udjele", ističe se u priopćenju, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram