Zatvori
Poslovni Puls
05/03/2013

Bitka za Aziju: Carlsberg želi preuzeti kineskog pivara Chongqing Brewery Company

Danski proizvođač piva Carlsberg objavio je u ponedjeljak ponudu za djelomično preuzimanje kineskog pivara Chongqing Brewery Company (CBC), vrijednu 2,65 milijardi danskih kruna (461,49 milijuna dolara)...

Bude li njegova ponuda prihvaćena, Carlsberg će uspostaviti kontrolu nad CBC-jem i možda steći i do 60 posto dionica kineske tvrtke. Ponudu su najavili prošlog tjedna.

Drugi najveći dioničar u CBC-ju Chongqing Beer Co. obvezao se prodati svoje dionice i u konačnici i cijeli 20-postotni udio u CBC-u, stoji u Carlsbergovom priopćenju.

"Naše azijsko poslovanje jako je važno za našu strategiju dugoročnog rasta i zadovoljni smo što sada možemo napraviti važan iskorak u Kini", naveo je u priopćenju izvršni direktor i predsjednik uprave Carlsberga Jorgen Buhl Rasmussen.

Carlsberg je naslijedilo udio u pivovari Chongqing preuzimanjem britanskog pivara Scottish and Newcastle a 2010. postao je najveći dioničar kineske kompanije s udjelom od 29,7 posto.

Azija je postala glavno poprište konkurentske bitke najvećih svjetskih pivara. U toj je regiji Carberg u 2011. ostvario 18 posto ukupnog obujma prodaje u 2011. i 12 posto operativne dobiti, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram