Zatvori
Poslovni Puls
25/01/2013

PONOVNO: Velika Britanija klizi u novu recesiju?

Britansko gospodarstvo u četvrtom je tromjesečju zabilježilo neočekivano snažan pad od 0,3 posto, pokazali su preliminarni podaci tamošnjeg statističkog ureda ONS, svjedočeći da se drugo najveće gospodarstvo Europske unije približilo trećoj recesiji...

Tako je došlo do zaokreta u usporedbi s trećim tromjesečjem kada je britanski bruto domaći proizvod uvećan za 0,9 posto prema prethodnom tromjesečju.

Riječ je o najvećem padu britanskog BDP-a u nekom tromjesečju prema prethodna tri mjeseca zabilježenom od drugog tromjesečja 2012.

Pad je veći i od 0,1 posto koliko su u prosjeku očekivali ekonomisti.

Na godišnjoj razini gospodarstvo je u četvrtom tromjesečju stagniralo, kao i u trećem tromjesečju, pokazuju podaci statističkog ureda.

Ekonomisti su pak očekivali da će BDP u usporedbi s četvrtim tromjesečjem 2011. porasti za 0,2 posto.

Gospodarstvo je stagniralo i u cijeloj prošloj godini, procijenili su u statističkom uredu.

Odvojeno je britansko ministarstvo financija, komentirajući neočekivano snažan pad u četvrtom tromjesečju, ocijenilo da je Britanija i dalje suočena s vrlo teškom gospodarskom situacijom.

"To potvrđuje ono što već znamo a to je da je Britanija, poput mnogih europskih zemalja, i dalje suočena s vrlo teškom gospodarskom situacijom. Težak je put prema ozdravljenju gospodarstva", priopćeno je iz ministarstva financija, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram