Zatvori
Poslovni Puls
16/01/2013

Upozorenje iz Fitcha: SAD možda čeka pad kreditnog rejtinga!

Agencija Fitch upozorila je da bi Sjedinjenim Državama mogla sniziti kreditni rejting s najviše razine "AAA" ako Kongres ne postigne dogovor o podizanju plafona za zaduživanje...

Ako zastupnici na vrijeme ne postignu dogovor o podizanju tog plafona, Fitch će izmijeniti kreditni rejting SAD-a, poručili su iz agencije. No ipak ističu kako je rizik da Washington neće moći uredno podmirivati financijske obveze iznimno nizak.

Upozoravaju ujedno da je određivanje plafona zaduživanja neefikasan i potencijalno opasan instrument očuvanja proračunske discipline.

SAD je dosegnuo plafon za zaduživanje od 16.394 milijarde dolara potkraj prosinca i zastupnici u Kongresu sada se moraju u roku od nekoliko tjedana dogovoriti kako će ga povisiti. U protivnom Sjedinjene Države neće se moći zaduživati i plaćati svoje račune.

SAD se našao u sličnoj situaciji u kolovozu 2011., kada je pat-pozicija u Kongresu potaknula agenciju Standard & Poor's da snizi najviši rejting za američke dužničke papire.

U Fitchu upozoravaju da bi ove godine mogli učiniti isto čak i ako se kriza zbog plafona uskoro riješi, i to ako Washington ne donese vjerodostojan plan za smanjenje duga i gospodarski oporavak, prenosi HRT.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram