Zatvori
Poslovni Puls
16/01/2013

Hrvatska napokon dobiva promišljenu industrijsku strategiju?

Ministarstvo gospodarstva priprema strategiju industrijske politike koja će definirati industrijske grane koje država smatra perspektivnima i koje želi učiniti inovativnim i konkurentnim, rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak na susretu s novinarima u utorak...

Strategije industrijske politike 2014.-2020. u Vladinoj proceduri bit će tijekom ljeta, a svjetlo dana bi trebala ugledati u narednih godinu dana, rečeno je u utorak u ministarstvu gospodarstva na susretu s novnarima.

"Strategija je bitna kao odgovor na pitanje čime se želimo baviti u sljedećih 10-15 godina te je u tom smislu i poruka investitorima u koje industrijske grane bi se isplatilo ulagati, ali i kao podloga za povlačenje novca iz fondova EU-a", rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

U okviru strategije za sada su definirani prioritetni sektori koje žele učiniti inovativnim i konkurentnim: prehrambeno-prerađivačka industrija, drvo-prerađivačka, automobilska, brodogradnja, obrambena, kreativna, ICT, tekstilna industrija i proizvodnja kože i obuće, građevinska, zdravstvena, proizvodnja električnih i mehaničkih strojeva i opreme te kemijska industrija. U izradi će pomoći iskustva njemačkog Ministarstva gospodarstva, surađuje se i s Fraunhofer institutom s kojim će se tijekom veljače organizirati edukacija u izradi strategije.

Strategija bi trebala predstavljati i svojevrsnu poruku investitorima u koje se industrijske grane isplati ulagati, a bitna je i kao podloga za povlačenje sredstava iz fondova EU.

Uz strategiju industrijske politike, Ministarstvo je odmaklo i u izradi strategije inozemnih ulaganja te strategiji pametne specijalizacije s koncentracijom na niše u kojima je domaća industrija najjača.

"Zasad je ulagački interes koncentriran na turizam i energetiku, što znači da druge industrijske grane nisu konkurentne i atraktivne", kaže Vrdoljak.

Upravo dizanje konkurentnosti po "Doing Business" kriterijima Svjetske banke zadaća je radne skupine za poslovnu klimu i privatne investicije, dodaje Vrdoljak.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram