Zatvori
Poslovni Puls
28/05/2014

Rast proizvodnosti rada u prvom tromjesečju

Proizvodnost rada u industriji, koja se računa kao omjer indeksa fizičkog obujma industrijske proizvodnje i indeksa razine broja zaposlenih osoba u industriji, u ožujku je nastavila bilježiti pozitivne stope rasta...

Tako je, prema posljednjim podacima DZS-a, u prva tri mjeseca ove godine proizvodnost rada u industriji zabilježila rast od 3,8% što je rezultat blagog rasta obujma industrijske proizvodnje u promatranom periodu (+1,5% godišnje) uz istovremeni pada broja zaposlenih u industriji (-2,0% u prvom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje 2013.).

Promatrajući prema kategorijama GIG-a, proizvodnost rada nastavila je ostvarivati rast u kategorijama Intermedijarni proizvodi (+6,5%), Energija (+6,4%), Kapitalni proizvodi (4,1%) i Netrajni proizvodi za široku potrošnju (+3,6%), dok je samo u kategoriji Trajni proizvodi za široku potrošnju zabilježen pad proizvodnosti (-2,0%). Prema područjima i odjeljcima NKD-a, u djelatnosti Rudarstvo i vađenje proizvodnost je povećana za 3,5%, dok je u Prerađivačkoj industriji porasla za 4,5%, a u djelatnosti Opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacije proizvodnost je u prvom tromjesečju ove godine povećana za 12,6%.

Unutar prerađivačke industrije proizvodnost rada najviše je porasla u djelatnosti Proizvodnja kemikalija i kemijskih proizvoda (+32,7%), metala (+22,9%), proizvodnje papira i proizvoda od papira (+27,9%) dok je najsnažniji pad proizvodnosti ostvaren u djelatnosti proizvodnje koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (-23,4%), te proizvodnji tekstila (-20,8%), objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram