Zatvori
Poslovni Puls
02/01/2013

Irska preuzela predsjedništvo Europske unije

S prvim danom nove 2013., rotirajuće šestomjesečno predsjedništvo Vijećem Europske unije preuzela je Irska kojoj će to biti sedmo predsjedništvo i koje pada točno na 40. obljetnicu ulaska zemlje u Europsku uniju...

Irska ministrica za europske poslove Lucinda Creighton izjavila je, predstavljajući sredinom prosinca prioritete irskog predsjedništva, da ne očekuje nikakve probleme s ratifikacijom hrvatskog pristupnog ugovora i da bilateralna pitanja sa Slovenijom ne smiju ometati proces pristupanja.

"Naše je stajalište da bilateralna pitanja ne smiju ometati proces pristupanja. Postoji jasna europska pravna stečevina, jasan proces ispunjavanja kopenhaških kriterija. Znam da je Komisija u svom izvješću u listopadu naglasila potrebu da se nastavi zamah u reformskom procesu i vjerujem da će se to dogoditi. Znam da je hrvatska vlada odlučna to učiniti. Bilo koje pitanje koje Slovenija može imati s Hrvatskom treba se riješiti bilateralno, mi ćemo, naravno, podupirati taj proces, ali to ne smije stajati na putu hrvatskom pristupanju", rekla je ministrica Creighton.

Irska, koja je prije dvije godine spašena od bankrota financijskom pomoći EU-a i Međunarodnoga monetarnog fonda, istaknula je za geslo svoga predsjedništva: stabilnost, rast i radna mjesta.

Enda Kenny, irski premijer ili taoiseach kako se naziva na irskom ili gaelskom jeziku, u svojoj poruci u povodu preuzimanja predsjedništva istaknuo je da pod stabilnošću misli na napredak u upravljanju eurozonom i na sprječavanje budućih kriza kroz reforme bankarskog sektora.

S prvim danom sedmog irskog predsjedništva navršit će se točno 40 godina od ulaska zemlje u EU-u. Irska je zajedno s Velikom Britanijom i Danskom ušla u tadašnju Europsku ekonomsku zajednicu 1. siječnja 1973. i to je bilo prvo proširenje. Kada je ušla u Europsku ekonomsku zajednicu, bila je najsiromašnija članica, a početkom ovoga stoljeća Irska je prozvana keltskim tigrom nakon što se uvrstila među gospodarski najuspješnije članice, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram