Zatvori
Poslovni Puls
18/12/2012

Samo 29 posto građana misli da će nešto moći uštedjeti iduće godine

Usprkos gospodarskoj krizi koja traje četiri godine i neizvjesnom oporavku, oko 29 posto hrvatskih građana nada se da će imati mogućnosti za štednju i tijekom 2013. godine, no čak ih 68 posto navodi da iduće godine neće imati mogućnosti za štednju, pokazuju danas objavljeni rezultati istraživanja GfK o štednji, kreditima i promjenama koje građani očekuju u osobnim financijama tijekom 2013. godine...

Među ispitanicima koji procjenjuje da će tijekom 2013. godine imati barem minimalnu mogućnosti za štednju njih 17 posto odgovara da će štedjeti u kunama, a 12 posto u stranoj valuti, dok bi manje od 4 posto ispitanika odabralo neki drugi oblik ulaganja.

Većina građana, 68 posto, zna da u 2013. godini neće imati mogućnosti za štednju, a 56 posto ispitanika ne može ni kunu 'ostaviti na stranu', dok još 12 posto smatra da će tijekom sljedeće godine trošiti svoju sadašnju ušteđevinu i ranija ulaganja, pokazuje istraživanje koje je GfK proveo za Hrvatsku poštansku banku u prosincu ove godine na 600 ispitanika.

Na pitanje koje će bankarske usluge 2013. koristiti više nego do sada, ispitanici navode rast plaćanja bankovnim karticama na rate (18 posto) te rast dopuštenih prekoračenja po tekućem računu (22 posto), što znači da će građani i dalje tražiti oslonac u karticama i dopuštenim minusima kako bi zadržali standard i kupovnu moć.

Međutim, dodaje se, građani su sve oprezniji s granicom svog zaduženja te ih većina pokušava izaći 'iz crvenog', što je razvidno iz podatka da samo 2 posto ispitanika očekuje da će u 2013. češće nego ove godine odlaziti u nedopušteni minus.

Istraživanje pokazuje i da će štednja građana i u 2013. rasti više nego krediti. Naime, 7 posto ispitanika kaže da će štedjeti više nego do sada, a 5 posto planira koristiti kredite više nego ove godine.

Pritom bi se više od polovice ispitanih, njih 58 posto, odlučilo za kunski kredit, a svaki peti ispitanik odgovorio je da bi uzeo kredit vezan uz euro, dok njih 11 posto kaže da im je svejedno u kojoj bi se valuti zadužili.

Foto: timesunion.com

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram