Zatvori
Poslovni Puls
09/12/2014

Nitko ne troši: U bankama držimo 167,6 milijardi kuna

Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni depoziti poslovnih banaka (koje čini depozitni novac te oročeni i štedni kunski i devizni depoziti) krajem listopada iznosili su 246,6 milijardi kuna. Premda su u odnosu na kraj prethodnog mjeseca niži za 644 milijuna kuna (-0,3%), na godišnjoj razini zabilježili su solidan rast od 8,4 milijarde kuna (3,5%). Također, u usporedbi s koncem prošle godine, ukupni depoziti su veći za više od 9 milijardi kuna ili 3,8%...

Najveći doprinos smanjenju ukupnih štednih i oročenih depozita na mjesečnoj razini došao je od pada depozita ostalih financijskih posrednika (čiji su depoziti u odnosu na rujan niži za 334 milijuna kuna), zatim od pomoćnih financijskih institucija (-83 milijuna kuna) te od smanjenja depozita lokalne države (-61 milijun kuna).

Istovremeno, krajem listopada ukupni štedni i oročeni depoziti stanovništva (koji čine preko 82% udjela ukupnih štednih i oročenih depozita) iznosili su 167,6 milijardi kuna što je 0,2% više u odnosu na prethodni mjesec. Visoka razina potrošačkog pesimizma, ali i neizvjesnosti na tržištu rada podržava daljnji nastavak sklonosti štednji kod sektora stanovništva. Tako je stanovništvo u odnosu na listopad prošle godine, zabilježio godišnji rast štednih i oročenih depozita za 2,3% dok je u odnosu na kraj prošle godine njihov iznos veći za 2,7 milijardi kuna (+1,7%).

Ukupni kunski i valutni depoziti nefinancijskih trgovačkih društava (koja u strukturi ukupnih štednih i oročenih depozita čine preko 13% udjela) zabilježili su rast na mjesečnoj i godišnjoj razini (+1,8% odnosno 0,6%). Krajem listopada iznosili su 27,2 milijarde kuna što je za gotovo 3 milijarde kuna više u odnosu na kraj prošle godine (+12,1%). Društva za osiguranje i mirovinski fondovi iskazali su dvoznamenkasti porast svojih depozita na godišnjoj razini te u usporedbi s koncem prošle godine (36% odnosno 42%), dok su na mjesečnoj razini zabilježili rast depozita za 133 milijuna kuna (+3,4%).

Obzirom da devizni depoziti čine gotovo 79% ukupnih štednih i oročenih depozita, rast tečaja EUR/HRK (+0,5%) na godišnjoj razini pridonio je rastu njihovog kunskog izraza. Do kraja godine očekujemo nastavak blagog rasta ukupnih depozita iskazanih u domaćoj valuti, objavili su RBA analičari.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram