Zatvori
Poslovni Puls
24/11/2012

Evo zašto kineski ulagači vole Njemačku, a najveće investicije tek predstoje

 Njemačka je omiljeno tržište kineskih investitora. Gotovo svaki treći kineski poslovni poduhvat u Europi vezan je za Njemačku. A stvarno krupni poslovi – tek predstoje...

U trci za investitorima iz Kine, Njemačka je prestigla svoju veliku konkurenticu Veliku Britaniju. Svaki peti euro kojeg su kineski investitori uložili u europska poduzeća tijekom 2011., slio se u Njemačku, kažu analitičari Društva za istraživanje gospodarstva "PricewaterhouseCoopers" (PwC). Kinezi su uložili ukupno oko 16,6 milijardi eura.

Studija Društva uzima u obzir samo preuzimanja i spajanja s tvrtkama u Europi, koja su izveli kineski investitori. Po tim podacima, ulagači s Dalekog istoka su prošle godine djelimično ili potpuno kupili 61-no europsko poduzeće. A to je više nego ikad ranije. Isti trend nastavio se i u 2012. Samo u prvom kvartalu ove godine, 32 tvrtke prešle su u azijske ruke, a s udjelom od 28 posto, Njemačka ponovo zauzima prvo mjesto, piše DW.

Najzapaženiji poslovni poduhvat te vrste sigurno je bio preuzimanje njemačkog proizvođača pumpi za beton „Putzmeister“ koje je izveo kineski konkurent „Sany Heavy Industry“. To je do sada najveća pojedinačna investicija Kineza u Njemačkoj, vrijedna 525 milijuna eura.

Ipak, "u Njemačkoj još uvijek nismo vidjeli megainvesticije“, kaže Jens-Peter Otto, voditelj Kineske poslovne skupine u PwC-u. Investicije u inozemna poduzeća za sad se zadržavaju u području sirovina i energetike. „Međutim, malo je tih investicija namijenjeno Europi, uglavnom odlaze u Afriku, Rusiju, Ameriku i Kanadu“, kaže Otto.

Drugim riječima: Kinezi Europu tek trebaju otkriti. Njemačka je njihovo omiljeno tržište, po Ottovom mišljenju, zbog industrije automobila i strojeva, kao i visoke tehničke kvalitete proizvoda. Kinezima isto tako odgovara povezivanje s poznatim tvrtkama, poput Putzmeistera, jer od njih mogu naučiti o procesu proizvodnje i ući na europska tržišta.

Financijska i gospodarska kriza, koja je teško pogodila Europu, za investitore iz Azije bila je odlična poslovna prilika. "2008. i 2009. godine, kad su u Njemačkoj stvari krenule nizbrdo, mnoga njemačka poduzeća zapala su u financijske teškoće. I Kinezi su iskoristili tu priliku", kaže Jans-Peter Otto.

U teškoćama su uglavnom bila srednje velika poduzeća, koja su u Njemačkoj u 95 posto slučajeva u obiteljskom vlasništvu. Obiteljske i druge veze između vlasnika i zaposlenih pružaju više sigurnosti i bolju motivaciju za rad. Hoće li se te prednosti izgubiti ako Kinezi preuzmu kormilo?

Teoretski, to dolazi u obzir, kaže Otto: "Ali mi uočavamo da su Kinezi u procesu rukovođenja dosta suzdržani. Za sad ne možemo tvrditi da će postojeća kultura rada biti uništena."

I Aichtal, u Švapskoj, gde je Putzmeister kod kuće, predstavnici matičnog koncerna „Sany“ uglavnom se ne miješaju u proces upravljanja. Šef Putzmeistera Norbert Scheuch računa na rast do 20 posto u ovoj godini, zahvaljujući svježem kapitalu i boljim pristupom kineskom tržištu.

Slučaj Putzmeistera raspiruje međutim, strah da će doći do rasprodaje njemačkih poduzeća. Jens-Peter Otto misli da je taj strah neutemeljen. Ukupan iznos izravnih kineskih investicija u Njemačku još uvijek je neznatan. 2010. bio je manji od milijarde eura. Izravne investicije Japana bile su 15 puta veće.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram