Zatvori
Poslovni Puls
21/11/2012

Što će reći Linić: Punjenje državnog proračuna ozbiljno podbacilo!

Nakon rebalansa proračuna i nacrta budžeta za 2013. u drugi plan pada izvršenje proračuna za prvih devet mjeseci na čiju se objavu dugo čekalo. Ministarstvo financija očito je nerado objavilo podatke iz rujna po kojima je vidljivo da je veći dio akumulacije stvoren u devet mjeseci ispario samo jednim lošim mjesecom...

Naime, u rujnu se skupilo 1,2 milijarde kuna manje nego u istom mjesecu lani, pa je pozitivan saldo između ukupnih prihoda proračuna iz 2011. i tekuće godine osjetno smanjen. U tri tromjesečja ministar financija Slavko Linić skupio je u proračun nešto više od 81 milijardu kuna, oko 1,2 milijarde kuna više nego lani. Ukupno se potrošilo 89,13 milijardi kuna, ni 100 milijuna kuna uštede u o odnosu na lanjskih 89,22 milijarde kuna.

Zbog većeg priljeva poreza, deficit se smanjio na 8,1 milijardu kuna, ali rujan je donio zabrinjavajući trend koji zorno reflektira krizu u kojoj se država nalazi. Od PDV-a se skupilo tri milijarde kuna, što je 740 milijuna manje nego lani. Riječ je o podbačaju za 24,6 posto iako je stopa PDV-a narasla sa 23 na 25 posto u odnosu na lani.

Kad se u to uzme u obzir da se u rujnu uplaćuje PDV ostvaren u kolovozu, dok je turistička sezona bila u jeku, stvari postaju dramatične. Ipak, u prvih osam mjeseci godine prikupilo se dovoljno PDV-a da se zadrži trend rasta prihoda. Sa 29,77 milijardi kuna od tog poreza Linić u blagajni i dalje ima 5,5 posto rasta u odnosu na 2012. Taj podatak pokazuje da se i na proračun odrazio oštar pad osobne potrošnje koji bilježi Državni zavod za statistiku, piše T-Portal.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram