Zatvori
Poslovni Puls
19/11/2012

EU fondovi financiraju rekonstrukciju Zračne luke Dubrovnik s gotovo milijardu kuna?

Kritike o navodnoj nepripremljenosti Hrvatske za važan posao povlačenja sredstava iz fondova Europske unije gotovo isključivo idu na račun Branka Grčića, potpredsjednika Vlade i ministra regionalnog razvoja i europskih fondova...

Po nekim napisima u dnevnom tisku, iz Bruxellesa stižu upozorenja po kojima trebamo ozbiljnije zasukati rukave u pripremi projekata i uspostavi svih mogućih agencija za distribuciju sredstava nakon što postanemo članica Unije.

"U drugoj polovini 2013., dakle, nakon što stupimo u članstvo EU-a, počet ćemo s korištenjem strukturnih i kohezijskog fonda Unije. Već u pola godine u 2013., na raspolaganju ćemo imati 450 milijuna eura, a u punoj godini članstva, od 2014. pa do 2020., na raspolaganju ćemo imati između 1,1 i 1,4 milijarde eura godišnje", rekao je Branko Grčić u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju. "Pripreme teku intenzivno. Tako se očekuje da će na samom početku ove priče, odnosno u 2013. i 2014., biti pripremljeno i pokrenuto gotovo 20 milijardi kuna vrijednosti projekata, od čega će izravno iz fondova biti financirano 15-ak milijardi kuna. S obzirom na široko područje ulaganja i puno značajnije iznose sredstava nego u aktualnim, pretpristupnom razdoblju, ti će projekti biti vidljiviji i bolje prepoznati od strane javnosti jer će mnogi od njih direktno pridonijeti poboljšanju kvalitete života naših građana. "

"Jedan od većih i značajnijih projekata u prometu svakako je i poboljšanje uvjeta u Zračnoj luci Dubrovnik, u Čilipima. Projekt ima za svrhu ispuniti zahtjeve razvoja i smanjiti gužvu te povećati prometnu povezanost izolirane dubrovačke regije. Taj projekt, među ostalim, obuhvaća izgradnju putničkog terminala, rekonstrukciju uzletišta s uređenjem zaštitnog pojasa, rekonstrukciju postojećih staza za vožnju i izgradnju dviju novih, izgradnju dijela stajanke, izmještanje i izgradnju skladišta aviogoriva i dr. Za te će se zahvate iz EU fondova osigurati barem 130 milijuna eura", rekao je Grčić.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram