Zatvori
Poslovni Puls
19/11/2012

Proračun za 2013. godinu: Vlada očekuje rast BDP-a od 1,8 posto!

Rebalans ovogodišnjeg državnog proračuna, kojim se rashodi povećavaju za 100 milijuna kuna, već je u Saboru, a danas Vlada na sjednici koja je u tijeku predstavlja onaj za sljedeću, 2013. godinu...

U 2013. Vlada očekuje rast BDP-a za 1,8 posto, a generator rasta bit će, tvrde u Vladi, javne i privatne investicije te izvoz roba i usluga.

Prema svemu, bit će jednako težak za građane kao i ovogodišnji. U proračunu za 2013. godinu ukupni prihodi planirani su u iznosu od 113,7 milijardi kuna. Ukupni rashodi državnog proračuna planiraju se u visini od 124,5 milijardi kuna.

U 2013. godini ukupni rashodi državnog proračuna planiraju se u visini od 124,5 milijardi kuna. Naime, već unaprijed planirane veće obveze od ovogodišnjih poput kamata za kredite, sanaciju brodogradilišta i javnih ustanova, pogotovo u zdravstvu, proračun će opteretiti za više od 5 milijardi kuna. Od toga na kamate odlazi 2 milijarde kuna, doprinos RH proračunu EU od 1.7.2013. 1,7 milijardi kuna, subvencije brodogradnji 900 milijuna kuna. Očekuje se i dodatno povećanje rashoda u dijelu sufinanciranja projekata EU sufinanciranih iz EU-a.

Kako bi se otvorio prostor za navedena povećanja rashoda, smanjit će se rashodi za zaposlene (uključujući zdravstvene ustanove), promjenit kolektivne ugovore te uskladiti razine plaća u državnim agencijama, zavodima i institutima s razinom plaća u državnim i javnim službama.

Istodobno se očekuje da će državne prihode i dalje uglavnom puniti novi porezi, te bolja naplata sadašnjih, jer projekcija ozbiljnijeg gospodarskog rasta još nema.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram