Zatvori
Poslovni Puls
19/11/2012

Otpis grčkog duga samo u "ekstremnim okolnostima"

Vlade zemalja eurozone otpisat će dio grčkog duga samo u ekstremnim okolnostima, upozorio je šef europskog kriznog fonda Klaus Regling u razgovoru za njemački poslovni dnevnik Handelsblatt...

Direktor Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM), vrijednog 500 milijardi eura, rekao je za Handelsblatt da će pozivi za otpisom dodatnog iznosa grčkog duga koji drži javni sektor biti pomno razmotreni. "Otpis u javnom sektoru jako je neuobičajena pojava", naglasio je Regling. Tako nešto moguće je samo u ekstremnim okolnostima, dodao je.

Privatni ulagači pristali su otpisati značajan iznos grčkog duga u sklopu drugog paketa financijske pomoći koji je dogovoren početkom godine. Takozvani "javni sektor", uključujući vlade ostalih zemalja eurozone, dosad je bio pošteđen otpisa.

Grčka nastoji uvjeriti međunarodne zajmodavce da je postigla dovoljno na području reformi i bolnih rezova javne potrošnje dovoljan da joj se isplati nova tranša pomoći od 31,5 milijarde eura, potrebna kako bi uredno podmirivala svoje obveze.

Predsjednik eurogrupe Jean-Claude Juncker izjavio je da se nada da će ministri financija na sastanku u utorak odobriti isplatu. EU i Međunarodni monetarni fond (MMF) spore se oko rješenja i financiranja sve većeg grčkog duga a jedna je od opcija na razmatranju i otpis dijela grčkog duga u vlasništvu javnog sektora.

Bez obzira na eventualni otpis duga, Grčkoj bi trebalo poći za rukom smanjenje duga za oko jednu trećinu u narednih 10 godina s obzirom na iznimni niske troškove zaduživanja kod europskog kriznog fonda koji se kreću u rasponu od 1,5 do dva posto, naglasio je čelnik fonda.

Opovrgnuo je izvješća o svađi međunarodnih zajmodavaca, MMF-a, Europske središnje banke i Europske komisije, oko ključnih elemenata programa pomoći za grčku. "Uspijevamo postići kompromis", naglasio je Regling, dodajući da je uvjeren da će MMF i dalje sudjelovati u pomoći Grčkoj, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram